Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa 100 razy lepiej smakuje z zupełnie innym składnikiem
Fasolka z bułką tartą stała się już kulinarnym klasykiem. Jednak czasem warto spróbować czegoś zupełnie nowego. To lubiane i zdrowe warzywo będzie doskonałe z produktem, które być może masz w swojej kuchni. Jest tani i łatwo dostępny.
Fasolka szparagowa, czyli smak lata na talerzu
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letnich obiadów. Pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Fasolka dostarczy nam witamin A i C. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
Jedzenie fasolki szparagowej polecane jest cukrzykom i osobom, które cierpią na nadciśnienie. To warzywo syci, jest pożywne i nadaje się do sałatek oraz gotowania. Polecamy fasolkę bez bułki tartej, za to z płatkami owsianymi. To lżejsza wersja popularnego dodatku do obiadów.
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej?
Fasolka szparagowa z bułką tartą jest dość kalorycznym i ciężkostrawnym daniem. Polecamy coś znacznie lżejszego i równie smacznego. Fasolka szparagowa z tym dodatkiem dostarczy nam wielu składników odżywczych . Mowa o płatkach owsianych, które znacznie zmniejszą kaloryczność tego dania.
Płatki owsiane i zasmażka z nich przygotowana nie wchłaniają tłuszczu z patelni. Są chrupiące i się nie przypalają zbyt szybko. Są świetnym źródłem błonnika, dobroczynnie działają na układ pokarmowy i doskonale sycą. Po nich nie chce się tak szybko jeść.
Jak przygotować zasmażkę z płatków owsianych?
Płatki owsiane musimy drobno zmielić. Można użyć do tego młynka do kawy lub blendera. Teraz można przygotowywać zasmażkę. Zmielone płatki podsmażamy na patelni i dodajemy masło. Warto użyć masła klarowanego.
Na 3 łyżki płatków owsianych dajemy 1 łyżkę masła klarowanego. Cały czas mieszamy i podsmażamy na złoty kolor. Możemy ugotowaną fasolkę polać taką zasmażką lub wymieszać na patelni. Płatki będą pyszną i zdrową alternatywą dla bułki tartej. Pisaliśmy o fasolce żółtej i zielonej-która jest zdrowsza. Podawaliśmy też sposób na fasolkę od Strzelczyka.
Źródło: beszmael.se.pl