Smakosze.pl Porady Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo
Canva/Professor25

Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo

6 czerwca 2023

Chcesz zrobić na obiad kotlety mielone? Proponujemy dodanie do nich jednego składnika, który na pewno masz w swojej kuchni. Dzięki niemu te lubiane danie będzie soczyste, jak nigdy dotąd. Spróbuj koniecznie!

Kotlety mielone są idealne na szybki obiad

Kotlety mielone to popularne i lubiane danie obiadowe. Ich zaletą jest to, że są pożywne, smaczne i można je szybko przyrządzić. Każdy, kto zajmuje się gotowaniem, ma swój własny sposób na przygotowane tego dania.

Jeśli chcesz, by kotlety mielone były bardzo soczyste, smaczne, a do tego rozpływające się w ustach, proponujemy dodać do mięsa tartego ziemniaka . Doskonale zastąpi on bułkę, a kotlety będą niezwykle delikatne.

Nie wystarczy sama woda. Skuteczne mycie truskawek zapewnią te 2 dodatki

Tarty ziemniak, czyli delikatność gwarantowana

Zwykle do przyrządzenia kotletów mielonych dodaje się mięso wieprzowe albo wieprzowo-wołowe. Do tego jajko, namoczoną bułkę, cebulę i czosnek . Nie zapominamy też o pieprzu i soli. Jednak tym razem radzimy, by w miejsce namoczonej bułki dodać tarty ziemniak.

Sekretem idealnych mielonych jest też odrobina wody, którą do nich dodajemy. Na 500 g mięsa wystarczą 4 łyżki lodowatej wody. Gdy ją dodasz, możesz przystąpić do wyrabiania  mięsa. Te się napowietrzy, a kotlety będą bardzo puszyste i lekkie.

Patent z ziemniakami jest dobry do wszystkich kotletów

Patent z tartymi ziemniakami możesz śmiało wykorzystać w innych przepisach na kotlety. Sprawdzi się przy kotletach drobiowych oraz wegetariańskich . Do mielonych z tartymi ziemniakami można dodać też łyżkę koperku, który nada daniu orzeźwiającego smaku.

Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gałki muszkatołowej i papryki wędzonej. Te przyprawy świetnie podkręcą smak mięsa. Znane danie będzie smakowało dużo lepiej niż zazwyczaj. Spróbuj koniecznie tego patentu. Pisaliśmy o śląskich mielonych. Radziliśmy też, jaką bułkę dodać do kotletów.

kotlety
Canva/graletta
Na tym weselu nie będzie schabowych, ani rosołu. Znany muzyk już zdecydował
Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy