Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo
Chcesz zrobić na obiad kotlety mielone? Proponujemy dodanie do nich jednego składnika, który na pewno masz w swojej kuchni. Dzięki niemu te lubiane danie będzie soczyste, jak nigdy dotąd. Spróbuj koniecznie!
Kotlety mielone są idealne na szybki obiad
Kotlety mielone to popularne i lubiane danie obiadowe. Ich zaletą jest to, że są pożywne, smaczne i można je szybko przyrządzić. Każdy, kto zajmuje się gotowaniem, ma swój własny sposób na przygotowane tego dania.
Jeśli chcesz, by kotlety mielone były bardzo soczyste, smaczne, a do tego rozpływające się w ustach, proponujemy dodać do mięsa tartego ziemniaka . Doskonale zastąpi on bułkę, a kotlety będą niezwykle delikatne.
Tarty ziemniak, czyli delikatność gwarantowana
Zwykle do przyrządzenia kotletów mielonych dodaje się mięso wieprzowe albo wieprzowo-wołowe. Do tego jajko, namoczoną bułkę, cebulę i czosnek . Nie zapominamy też o pieprzu i soli. Jednak tym razem radzimy, by w miejsce namoczonej bułki dodać tarty ziemniak.
Sekretem idealnych mielonych jest też odrobina wody, którą do nich dodajemy. Na 500 g mięsa wystarczą 4 łyżki lodowatej wody. Gdy ją dodasz, możesz przystąpić do wyrabiania mięsa. Te się napowietrzy, a kotlety będą bardzo puszyste i lekkie.
Patent z ziemniakami jest dobry do wszystkich kotletów
Patent z tartymi ziemniakami możesz śmiało wykorzystać w innych przepisach na kotlety. Sprawdzi się przy kotletach drobiowych oraz wegetariańskich . Do mielonych z tartymi ziemniakami można dodać też łyżkę koperku, który nada daniu orzeźwiającego smaku.
Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gałki muszkatołowej i papryki wędzonej. Te przyprawy świetnie podkręcą smak mięsa. Znane danie będzie smakowało dużo lepiej niż zazwyczaj. Spróbuj koniecznie tego patentu. Pisaliśmy o śląskich mielonych. Radziliśmy też, jaką bułkę dodać do kotletów.