Smakosze.pl

canva/Olga Stock

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone po śląsku będą świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Delikatne i smaczne mięso z dodatkiem twarogu jest proste w przygotowaniu. Wystarczy dodać pokruszony nabiał i dobrze wymieszać go z pozostałymi składnikami. Smak będzie nieziemski.
 

Przepis na kotlety mielone po śląsku

Mięso z dodatkiem twarogu wymaga zaledwie kilku dodatków, które podkreślą jego smak. Kluczowa jest natka pietruszki oraz gałka muszkatołowa, które sprawią, że kompozycja będzie wyrazista i świeża. Można też dodać cebulkę — jak w pierogach ruskich.

Składniki:
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule (można pominąć)
  • 400 g półtłustego twarogu
  • 4 duże jaja
  • 110 g bułki tartej lub kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
mięso mielone

Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczne kotlety mielone? Dodajcie do masy twaróg

Zaczynamy od zmielenia mięsa w maszynce wraz z twarogiem. Dodajemy jaja, natkę pietruszki oraz posiekaną cebulę, jeśli jej używamy. Warzywo możemy też wcześniej zeszklić. Wsypujemy też 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy w ilości do smaku.

Wyrabiamy masę, aż składniki się połączą. Formujemy lekko spłaszczone niezbyt duże kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru z obu stron, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Jak podać kotlety mielone po śląsku?

Danie będzie smakowało fantastycznie z dodatkiem ziemniaków z wody oraz surówki np. z marchewki . Możecie też pokusić się o przygotowanie modrej kapusty, charakterystycznego elementu śląskiego obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie wersję z pieczarkami i serem żółtym . Być może skusi was również patent na przygotowanie dania w piekarniku.

Kotlety mielone po śląsku sa pyszne.png
canva/arfo
czereśnie w skrzynkach

Porównał cenę czereśni w Polsce i Niemczech. To wręcz niewiarygodne

CZYTAJ DALEJ
zepsuta zupa

Te zupy psują się najszybciej. Winny jest 1 składnik

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >