Smakosze.pl

Canva

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej

27 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kotlety mielone są popularnym w polskich domach daniem obiadowym. Każda gospodyni ma swój sposób na ich przyrządzanie. Istotny jest tu jednak wybór bułki, którą do nich dodajemy. Radzimy, jaka bułka sprawdza się najlepiej. Dzięki niej kotlety mielone wyjdą idealne. 

Dlaczego dodajemy bułkę do kotletów mielonych?

Kotlety mielone przygotowujemy z dość tłustego mięsa. To danie często kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa i obiadem u babci. Ważny jest wybór odpowiedniej bułki podczas przygotowywania tego lubianego dania obiadowego. Niektóre gospodynie korzystają z bułki tartej. Inne panie dodają bułkę namoczoną. 

Bułkę dodajemy do kotletów mielonych, ponieważ zwiększa ona ich lekkość i wpływa na soczystość. Dodatkowo sprawia, że kotlety się nie rozpadają. Gdy bułkę namoczymy w mleku, jego smak zneutralizuje zapach wieprzowiny. W czasach PRL-u bułkę namoczoną w mleku lub w bulionie dodawano po to, by zwiększyć objętość kotletów mielonych.

paragon za gofry

Za deser nad morzem zapłacił jak za obiad. Ceny coraz bardziej szokują

CZYTAJ DALEJ

Bułka to gwarancja puszystych kotletów mielonych

Większość osób jest zgodnych - bułka dodana do kotletów mielonych poprawia ich puszystość. Ważne jest, by była ona wcześniej namoczona w wodzie lub mleku. Wówczas zapewni kotletom mielonym soczystość. 

Jeśli zależy nam, by kotlety, które przygotowujemy miały odpowiednią konsystencję, powinniśmy wybrać bułkę czerstwą. Tę dużo łatwiej odcisnąć niż bułkę świeżą. Dodatkowo czerstwa bułka daje masie dużo lżejszą konsystencję niż świeża, którą odciśniemy. Czerstwa bułka jest sprawdzonym patentem przy robieniu kotletów mielonych. Gwarantuje ona lekkość i puszystość naszemu daniu.

Różne patenty na kotlety mielone

Wiele gospodyń zamiast czerstwej bułki, dodaje czerstwy chleb. Efekt jest podobny jak przy użyciu bułki czerstwej, czyli kotlety zyskują na puszystości i lekkości. Niektóre panie samodzielnie przygotowują bułkę tartą, suszą pieczywo, a potem je mielą lub ścierają na tarce.

Niektórzy dodają do masy na kotlety mielone kaszę mannę, a nawet ugotowanego, przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Widać, że ile gospodyń, tyle sposobów na przygotowanie kotletów mielonych. Pisaliśmy o kotletach mielonych z piekarnika. Radziliśmy też jak formować kotlety mielone. 

undefined
canva/rimmabondarenko
sposób na jajecznicę Tomasza Strzelczyka

Jajecznica zawijana od Strzelczyka. Idealna na śniadanie lub kolację

CZYTAJ DALEJ
przygotowanie płatków owsianych

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >