Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Teraz wszędzie królują ogórki gyros
Kiszone i małosolne są absolutnym klasykiem wśród przetworów. Teraz jednak ogromną popularnością cieszą się ogórki w charakternej zalewie gyros. Gwarantujemy, że nikt im się nie oprze. A wszyscy, którzy ich posmakują będą wręcz błagać o przepis.
Ogórki gyros lepsze niż kiszone i małosolne razem wzięte
Przetwory z ogórków od lat cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników gotowania. Poza sprawdzonymi klasykami wciąż powstają co raz to nowe wariacje na ich temat. Ogórki w zalewie gyros są doskonałą propozycją dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do grilla lub drugiego dania. Poniżej zdradzamy przepis na ten smakowity przysmak.
Lista składników na ogórki gyros
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- ⅓ szklanki oleju
- 1 opakowanie przyprawy gyros lub domowa mieszanka - przepis znajdziecie tutaj
Jak zrobić ogórki gyros?
Umyj ogórki, a następnie pokrój je w dość grube plasterki. Następnie, zasyp je dwoma łyżkami soli kamiennej i odstaw. W tym czasie pokrój cebulę w pióra, a czosnek i marchewkę w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa dosyp do ogórków i dokładnie wymieszaj.
Do warzyw wsyp cukier oraz przyprawę gyros, a następnie wlej ocet i olej. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw je na około 8 godzin. Pamiętaj jednak, aby co jakiś czas je przemieszać.
Po tym czasie, przełóż ogórki wraz z zalewą do wyparzonych składników . Dobrze je zakręć i zapasteryzuj (więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule ).
Po pasteryzacji przełóż słoiki z ogórkami gyros na blacie i przykryj je ręcznikiem. Warto je tak zostawić na noc lub co najmniej kilka godzin.