Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsadź torebkę herbaty do gorącego mleka. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażenia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.05.2023 14:15

Wsadź torebkę herbaty do gorącego mleka. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażenia

pomysłowe wykorzystanie mleka i herbaty
screen z filmu na kanale YouTube Einfaches Rezept

Co się stanie, gdy włożymy torebkę herbaty do wrzącego mleka? Efekt zaskoczy najbardziej doświadczonych kucharzy. Z tych dwóch składników możesz bowiem przygotować domowy ser. Całość zajmie Ci najwyżej kilkanaście minut.

Herbata włożona do mleka daje zaskakujące rezultaty

Niejednej osobie zdarzyło się dolewać mleka do zaparzonej herbaty. W ten sposób powstaje uwielbiana przez wielu bawarka. A gdyby tak zmienić kolejność i włożyć torebkę herbaty do wrzącego mleka? W prosty sposób przygotujemy pyszny twarogowy ser.

Aby przepis się udał potrzeba jeszcze kilku składników. Nie może obejść się bez cytryny, która oddzieli serwatkę od twarogu. Całość doprawiamy za pomocą miodu. Tak przyrządzony ser będzie idealną przegryzką do kawy i herbaty.

Dietetyk porównał ryż i makaron. Nie uwierzysz co wypada lepiej

Przepis na ser z mleka i herbaty

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 torebka herbaty
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu

Jak z mleka i herbaty zrobić pyszny twarogowy ser?

Mleko przelej do garnka. Zacznij je podgrzewać na średniej mocy palnika. Często mieszaj, aby uniknąć przypalenia.

Do ciepłego mleka włóż torebkę herbaty. Całość trzymaj cały czas na ogniu. Sukcesywnie podgrzewaj mleko z herbatą, aż doprowadzisz do wrzenia. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia do ok. 40 stopni.

W międzyczasie starannie wyciśnij sok z 1 cytryny. Przecedź go przez sitko, aby pozbyć się wszelkich cząstek miąższu i pestek. Z mleka wyjmij herbatę, wymieszaj je z 1 łyżką miodu i wyciśniętym owocowym sokiem. Składniki postaw z powrotem na kuchence, tym razem na mały ogień.

Garnek przykryj i gotuj mleko z dodatkami przez ok. 3-5 minut. W tym czasie na powierzchni powinna zebrać się masa twarogowa. Przygotuj mały durszlak wsadzony w miseczkę i wyłożony czystą gazą. Przełóż do niego twaróg i przykryj go z wierzchu folią spożywczą.

Ser z mleka i herbaty odstaw na 2 godziny, aby odciekł z płynu. Po upływie tego czasu przełóż go do chłodzenia do lodówki. Domowy twaróg powinien spędzić w niej kilka godzin, aby dobrze się zsiadł. Wtedy gotowy jest do jedzenia. Podobny specjał przygotujesz z dodatkiem apetycznych oliwek. Zdradzamy całą prawdę o powstawaniu białego osadu na herbacie.

domowy twaróg.png
Canva / aga7ta

Źródło: YouTube Einfaches Rezept