Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Smak owoców sezonowych może pozostać z nami na długo. Wystarczy, że przygotowujemy z nich pyszny dżem i poddamy go pasteryzacji. Zdradzamy jak utrwalić przetwory skutecznie i bez większego wysiłku.
Pasteryzacja to metoda konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Jej istotą jest poddawanie zamkniętych w słoikach produktów działaniu wysokiej temperatury, która utrwala smak i wartości odżywcze wyrobów. Pozwala przy tym zniszczyć drobnoustroje, przedłużając trwałość produktów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak prawidłowo przeprowadzić proces pasteryzacji
Musimy przede wszystkim wybrać dobrej jakości owoce lub warzywa — nadają się tylko te świeże i jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy plam. Z takich owoców przygotowujemy przetwory i jeszcze gorące, przekładamy do słoików.
By proces pasteryzacji zakończył się sukcesem, należy też wykorzystać nieuszkodzone słoiki ze spasowanymi nakrętkami, które koniecznie trzeba wyparzyć i dokładnie osuszyć przed wypełnieniem przetworami.
Technika napełniania słoików tez jest istotna — mikstury umieszczamy tak, aby na górze słoika pozostało trochę wolnego miejsca, najlepiej około 2-3 cm poniżej gwintu. Samej pasteryzacji dokonać możemy na dwa sposoby — gotując słoiki z przetworami w wodzie, albo piekąc je w piekarniku.
Pierwszym z nich jest wykorzystanie wysokiego garnka wypełnionego gorącą wodą. Słoiki ustawiamy w nim tak, aby nie stykały się ze sobą. Woda nie też sięgać do ich zakrętek. Warto na jego dno położyć czystą ściereczkę — to zapobiegnie pękaniu słoików.
Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przetwory przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i ustawiamy na blacie do góry dnem. Pozostawiamy w ten sposób na 24 godziny. Jeśli zakrętki nie "klikają", proces zakończył się sukcesem.
Pasteryzować możemy także w piekarniku. W tym wariancie słoiki z przetworami ustawiamy na blasze piekarnika, wyłożonej gazą i wkładamy ją do zimnego piekarnika. Następnie nastawiamy temperaturę na 130 stopni Celsjusza. Pasteryzujemy przetwory przez około godzinę.
Można też najpierw nagrzać piekarnik do wspomnianej temperatury i dopiero wtedy włożyć słoiki, pozostawiając je w środku na około 40 minut. Po zakończeniu procesu, słoiki studzimy, najlepiej w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Na naszej stronie dowiesz się też co zrobić, aby dżemy owocowe zawsze się udały. Być może skusi was tez receptura na pyszną konfiturę z pysznego jesiennego owocu, czyli pigwy.
Źródło zdjęcia: canva/m.kucova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary