Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mące pszennej. Delikatniejsze naleśniki zrobisz na innym składniku
Canva / c12

Zapomnij o mące pszennej. Delikatniejsze naleśniki zrobisz na innym składniku

21 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Prezentujemy niebanalny sposób na niezwykle puszyste i delikatne naleśniki. Wystarczy dobrze znaną mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową. Ten składnik, poza wpływem na konsystencję samego ciasta, niesie za sobą również szereg korzyści zdrowotnych.

Mąka kokosowa nie zawiera w sobie glutenu, wobec czego jest odpowiednia dla osób cierpiących na jego nietolerancję. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi a także wpływa korzystnie na proces odchudzania. Naleśniki z mąki kokosowej przypasują niemal każdemu.

Naleśniki z mąki kokosowej są nieco delikatniejsze niż ich pszenny odpowiednik. W związku z tym podczas smażenia należy uważać, aby nie rozerwać placuszków. Odrobina cierpliwości przy ich przyrządzaniu pomoże w przygotowaniu tych smakołyków.

Przepis na naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 6 łyżek mąki kokosowej

  • 6 jajek

  • 1 pełna szklanka mleka

  • 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (do naleśników serwowanych na słodko)

  • olej do smażenia

Delikatne naleśniki z mąki kokosowej krok po kroku

Jajka do naleśników ubij z cukrem na jasną, puszystą masę . Następnie dodaj do niej mąkę oraz olej kokosowy . Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera .

Na patelni dobrze rozgrzej porcję oleju . Na gorący tłuszcz wylewaj kolejne porcje ciasta na naleśniki. Każdy placuszek smaż na rumiano z obu stron .

Naleśniki uważnie przewracaj na drugą stronę, aby nie dopuścić do ich rozerwania . Gotowe egzemplarze odkładaj na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły . Podawaj je z ulubionym nadzieniem, np. ze słodkiego twarożku lub posmarowane masą czekoladową. Przepis na naleśniki prosto z Maroka przywiozła babcia Ela . Fit naleśniki idealnie sprawdzą się dla osób dbających o linię .

Canva / poplasen
Canva / poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy