Babcia Ela smaży naleśniki tylko z jednej strony. Patent jest hitem
Babcia Ela przywiozła z wakacji niebanalny przepis na naleśniki. Marokański specjał zwraca uwagę oryginalnym wyglądem oraz niezwykle delikatną konsystencją. Puszyste naleśniki smaży się tylko z jednej strony. To ciekawa i smakowita alternatywa dla naszych rodzimych placków.
Ciasto na marokańskie naleśniki wykonuje się z dodatkiem drożdży. Dzięki temu placuszki są bardzo puszyste. Według babci Eli naleśniki te zwyczajowo podaje się z miodem oraz roztopionym masłem. Z tych dwóch składników w mgnieniu oka przygotujesz do nich apetyczny sos.
Przepis na niezwykłe naleśniki babci Eli
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/3 kostki masła
6 łyżek miodu
Jak usmażyć niezwykłe drożdżowe naleśniki?
W dużej misce wymieszaj suche składniki na naleśniki. Mąkę połącz z kaszą manną i drożdżami, a następnie wbij do nich jajko i ponownie zamieszaj. Na koniec zalej całość ciepłą wodą z dodatkiem oleju rzepakowego.
Masę na naleśniki mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki przez ok. 1-2 minut. Uzyskane dość wodniste ciasto przykryj ściereczką. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
W międzyczasie przygotuj sos do naleśników. Na patelni dokładnie rozpuść 1/3 kostki masła. Następnie dodaj do niego miód i zamieszaj całość. Uważaj, aby nie dopuścić do zagotowania.
Wyrośnięte ciasto na naleśniki wylewaj na rozgrzaną suchą patelnię. Nie rozprowadzaj go okrężnymi ruchami po bokach. Porowate naleśniki smaż z jednej strony na średnim ogniu.
Naleśniki są gotowe do zdjęcia z patelni, kiedy górna ich strona przestaje się lepić i robi się sucha. Naleśniki wykładaj na talerz i podawaj polane miodowo-maślanym sosem. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu. Polecamy serdecznie smakowite naleśniki kakaowe. Wytrawne naleśniki ze słonym serem potrafią zaskoczyć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: