Smakosze.pl
Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

canva/semakokal

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

28 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Suszone owoce są pysznym dodatkiem do ciast i dań głównych, nie tylko świątecznych. Suszone jabłka, figi, daktyle, morele, śliwki, żurawina i inne będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze, kiedy przed dodaniem ich do wypieków i potraw, namoczymy je w gorącej wodzie. Dzięki temu zmiękną, ale też zostanie z nich wymyta część konserwantów.

Suszone owoce są wyśmienitym dodatkiem do domowych wypieków. Dodajemy je do masy makowej, keksa, sernika. Dekorujemy nimi drożdżówki, pączki, dodajemy je do świątecznej kutii. Niektóre owoce, np. suszone śliwki, warto wrzucić również do bigosu, ponieważ podkręcą jego smak.

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem

CZYTAJ DALEJ

Suszone owoce są dość twarde, dlatego też warto namoczyć je w ciepłej wodzie zanim dodamy je do ciasta, masy makowej, bigosu lub innych dań. Nie tylko zmiękczenie produktu jest jednak powodem, dla którego powinniśmy moczyć suszone owoce.

Dlaczego należy namoczyć suszone owoce?

Suszone owoce po namoczeniu są miękkie i o wiele smaczniejsze, zwłaszcza w domowych wypiekach. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego powinniśmy wykonać tę czynność. Namaczanie owoców pozwala na pozbycie się części konserwantów, które mają chronić produkt przed pleśnieniem.

Woda zmyje również bakterie i chorobotwórcze drobnoustroje. Suszone owoce przełóż do miski, zalej gorącą wodą i odstaw na 20-30 minut. Suszone śliwki muszą moczyć się o wiele dłużej, nawet kilka godzin. Najlepiej więc zalej je wodą dzień wcześniej i odstaw na całą noc.

W tym miejscu warto dodać, że konserwanty są dodawane do tradycyjnie produkowanych owoców suszonych. Nie zawierają ich produkty ekologiczne. Niestety te drugie są o wiele droższe.

Jak przechowywać suszone owoce, żeby zachowały świeżość i smak?

Suszone owoce powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej w szklanym słoiku. Szczelne zamykanie zapobiega przedostawaniu się wilgoci i powietrza do produktów i tym samym zapobiega zepsuciu.

Suszone owoce zawsze przechowuj w wyparzonym i dokładnie wysuszonym słoiku. Wyparzenie to najlepszy sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów, które powodują pojawienie się pleśni.

Jak długo można przechowywać śledzie? Dowiedz się również, jak sprawdzić, czy jajka są świeże. Nie ma lepszej metody.

suszone owoce

canva/OlafSpeier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >
Filiżanka kawy z solą

Porady

Nie mleko, nie cukier. Jest zdecydowanie lepszy sposób na goryczkę w kawie

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Żadne drogie środki chemiczne. Przypalony garnek wyczyścisz na błysk tanim produktem

Czytaj więcej >
Gotowanie ziemniaków

Porady

Oprócz soli dolej do wrzątku 1 składnik. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie ziemniaków

Czytaj więcej >
Jajko do rosołu? Efekt powala

Porady

Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu

Czytaj więcej >