Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
Tradycyjny rosół najczęściej podaje się u nas z gotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Okazuje się, że dobrze znane lane kluseczki możemy łatwo podrasować na włoską modłę. Delikatne kluseczki straciatella z parmezanem, to niebanalny dodatek do klasycznego, esencjonalnego wywaru. Już dziś zaskocz swoich domowników tym niezwykłym pomysłem na rosół.
Kluseczki straciatella w przygotowaniu są łudząco podobne do naszych rodzimych lanych klusków. Poza mąką i jajkiem, zawierają w sobie tarty parmezan, czyli aromatyczny włoski ser dojrzewający. Z takimi kluseczkami nasz rosół zyskuje nowy, zaskakujący wymiar.
Przepis na rosół z kluseczkami straciatella
Składniki:
-
2 litry domowego rosołu
-
1,5 łyżki mąki pszennej
-
2 jajka
-
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Jak zrobić włoskie kluseczki do rosołu
Garnek z rosołem postaw na niewielkiej mocy palnika . Podgrzewaj równomiernie, od czasu do czasu mieszając. Doprowadź do delikatnego wrzenia .
W międzyczasie przygotuj składniki na kluseczki do rosołu . Do miski utrzyj parmezan, dodaj mąkę oraz dwa całe jajka . Połącz za pomocą rózgi kuchennej na gładkie ciasto .
Do wrzącego rosołu wlewaj jednolitym strumieniem ciasto na kluseczki . Całość zamieszaj i doprowadź do zagotowania . Jak tylko bulion zagotuje się, wyłącz palnik . Daj kluseczkom chwilę na oddzielenie się od rosołu . Kiedy wywar na powrót stanie się klarowny, zupa jest gotowa do podania . Sprawdź nasz patent na pozostałe po gotowaniu rosołu składniki . Nasz rosół z imbirem nie ma sobie równych w walce z przeziębieniem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
-
Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
-
Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników