Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
Canva / Foodiesfeed

Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem

29 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tradycyjny rosół najczęściej podaje się u nas z gotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Okazuje się, że dobrze znane lane kluseczki możemy łatwo podrasować na włoską modłę. Delikatne kluseczki straciatella z parmezanem, to niebanalny dodatek do klasycznego, esencjonalnego wywaru. Już dziś zaskocz swoich domowników tym niezwykłym pomysłem na rosół.

Kluseczki straciatella w przygotowaniu są łudząco podobne do naszych rodzimych lanych klusków. Poza mąką i jajkiem, zawierają w sobie tarty parmezan, czyli aromatyczny włoski ser dojrzewający. Z takimi kluseczkami nasz rosół zyskuje nowy, zaskakujący wymiar.

Przepis na rosół z kluseczkami straciatella

Składniki:

  • 2 litry domowego rosołu

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

Jak zrobić włoskie kluseczki do rosołu

Garnek z rosołem postaw na niewielkiej mocy palnika . Podgrzewaj równomiernie, od czasu do czasu mieszając. Doprowadź do delikatnego wrzenia .

W międzyczasie przygotuj składniki na kluseczki do rosołu . Do miski utrzyj parmezan, dodaj mąkę oraz dwa całe jajka . Połącz za pomocą rózgi kuchennej na gładkie ciasto .

Do wrzącego rosołu wlewaj jednolitym strumieniem ciasto na kluseczki . Całość zamieszaj i doprowadź do zagotowania . Jak tylko bulion zagotuje się, wyłącz palnik . Daj kluseczkom chwilę na oddzielenie się od rosołu . Kiedy wywar na powrót stanie się klarowny, zupa jest gotowa do podania . Sprawdź nasz patent na pozostałe po gotowaniu rosołu składniki . Nasz rosół z imbirem nie ma sobie równych w walce z przeziębieniem .

Canva / SteveAllenPhoto
Canva / SteveAllenPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy