Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.09.2022 16:56

Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie

Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
TRICOLORS/East News, canva/semenovp

Jeśli nie macie pomysłu na szybki, smaczny posiłek, proponujemy przygotować paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza. Danie ma niewiele wspólnego z dobrze nam znanym paprykarzem rybnym. Co prawda można je podać z kromką chleba, jednak zaserwowany z ryżem lub kluskami stanowi doskonałe danie obiadowe.

Paprykarz drobiowy z dodatkiem świeżej papryki, soczystych pomidorów i aromatycznych przypraw zachwyci każdego smakosza. Makłowicz danie przygotowuje na tłuszczu z wytopionej słoniny wędzonej, dzięki czemu paprykarz zyskuje charakter i wyraźny smak.

Paprykarz jest potrawą bardzo pożywną, ale i prostą w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się więc jako szybkie danie w nawet najbardziej zabiegany dzień. Paprykarz możemy przechowywać w lodówce albo przełożyć do wyparzonych słoików, zawekować i przechowywać w spiżarni.

Paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka

  • 100 g słoniny wędzonej

  • cebula

  • 2 duże papryki czerwone

  • 4 soczyste pomidory

  • łyżeczka mąki pszennej

  • łyżka papryki mielonej słodkiej

  • szczypta papryki wędzonej mielonej

  • sól, pieprz

  • 1,5 szklanki śmietany 18%

  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić paprykarz drobiowy według Makłowicza?

Słoninę pokrój w kostkę i smaż, aż powstaną skwarki, a na patelni wytopi się tłuszcz. Skwarki przełóż na talerz, na tłuszczu zeszklij posiekaną drobno cebulę. Pokrój w kostkę kurczaka, paprykę, pomidory.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurczaka, wsyp paprykę mieloną słodką i wędzoną, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory, paprykę i smaż na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do reszty składników, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.

Przygotuj również wyśmienite leczo przepisu Roberta Makłowicza. Jeśli masz ochotę na szybką, pożywną i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę pomidorową z pomidorów malinowych.

Papryka mielona
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne