Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia
Pozostałe po gotowaniu wywaru mięso oraz warzywa, stawiają nas czasem w kłopotliwej sytuacji. Szkoda wyrzucać jedzenia, jednak nie zawsze mamy pomysł co z takimi nadprogramowymi składnikami począć. Na pomoc przychodzi przepis na pyszne kotlety z resztek po rosole. Musisz go wypróbować.
Do przygotowania zaskakujących kotletów z resztek po rosole nie potrzeba wielu dodatków. W zasadzie wszystko co potrzebne uzyskaliśmy już po gotowaniu wywaru. Odrobina przypraw i składniki panierki to jedyne, czego potrzeba do przygotowania tego prostego przepisu.
Przepis na odkrywcze kotlety z resztek po rosole
Składniki:
mięso drobiowe z gotowania rosołu (ok. 80 dag mięsa z kością)
marchew i pietruszka z wywaru
1 świeża cebula
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania kotletów
Jak usmażyć zaskakujące kotlety z resztek po rosole
Ugotowane mięso na kotlety z resztek po rosole oddziel od kości. Jeśli gotujesz rosół na mięsie drobiowym oraz wołowym, możesz użyć obu jego rodzajów. Oddzielone i oczyszczone mięso drobno posiekaj.
Warzywa z gotowania rosołu drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Świeżą cebulę obierz z łupiny a następnie zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Płatki owsiane rozmocz w mleku, dodaj do nich rozmącone jajko. Odstaw na 5-10 minut.
Połącz wszystkie składniki na kotlety z resztek po rosole. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj jajko rozmoczone z płatkami i mlekiem. Całość mieszaj za pomocą widelca, starając się, aby rozgnieść warzywa i mięso na możliwie jednolitą pastę.
Z uzyskanej masy uformuj niewielkie kotlety. Każdego opanieruj w bułce tartej. Uzyskane kotlety z resztek po rosole smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami. Pyszny i niedrogi rosół możesz ugotować według tego przepisu. Mięso z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania placków ziemniaczanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak ugotować idealne jajka na miękko? Najlepsze kucharki mają 1 trik. Od razu zauważysz różnicę
Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz
Nie do wiary z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa