Smakosze.pl
mięso z rosołu (1)

Canva / margouillatphotos

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

28 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pozostałe po gotowaniu wywaru mięso oraz warzywa, stawiają nas czasem w kłopotliwej sytuacji. Szkoda wyrzucać jedzenia, jednak nie zawsze mamy pomysł co z takimi nadprogramowymi składnikami począć. Na pomoc przychodzi przepis na pyszne kotlety z resztek po rosole. Musisz go wypróbować.

Do przygotowania zaskakujących kotletów z resztek po rosole nie potrzeba wielu dodatków. W zasadzie wszystko co potrzebne uzyskaliśmy już po gotowaniu wywaru. Odrobina przypraw i składniki panierki to jedyne, czego potrzeba do przygotowania tego prostego przepisu.

racuchy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

CZYTAJ DALEJ

Przepis na odkrywcze kotlety z resztek po rosole

Składniki:

  • mięso drobiowe z gotowania rosołu (ok. 80 dag mięsa z kością)

  • marchew i pietruszka z wywaru

  • 1 świeża cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 1/2 szklanki mleka

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania kotletów

Jak usmażyć zaskakujące kotlety z resztek po rosole

Ugotowane mięso na kotlety z resztek po rosole oddziel od kości. Jeśli gotujesz rosół na mięsie drobiowym oraz wołowym, możesz użyć obu jego rodzajów. Oddzielone i oczyszczone mięso drobno posiekaj.

Warzywa z gotowania rosołu drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Świeżą cebulę obierz z łupiny a następnie zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Płatki owsiane rozmocz w mleku, dodaj do nich rozmącone jajko. Odstaw na 5-10 minut.

Połącz wszystkie składniki na kotlety z resztek po rosole. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj jajko rozmoczone z płatkami i mlekiem. Całość mieszaj za pomocą widelca, starając się, aby rozgnieść warzywa i mięso na możliwie jednolitą pastę.

Z uzyskanej masy uformuj niewielkie kotlety. Każdego opanieruj w bułce tartej. Uzyskane kotlety z resztek po rosole smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkamiPyszny i niedrogi rosół możesz ugotować według tego przepisu. Mięso z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania placków ziemniaczanych.

Canva / MarynaVoronova

Canva / MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >