Smakosze.pl Porady Zapomnij o mleku. Do kawy dodaj o wiele zdrowszy produkt
canva/pictore

Zapomnij o mleku. Do kawy dodaj o wiele zdrowszy produkt

16 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zrezygnuj z regularnego dodawania mleka do kawy. Nie tylko podbija ono kaloryczność napoju, ale też źle wpływa na przewód pokarmowy. Zamiast krowiego mleka, wlej do kawy napój sojowy czy owsiany. Tzw. mleko roślinne sprawi, że kawa będzie smaczniejsza i o wiele zdrowsza.

Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Mocny, aromatyczny napój ma dosłownie kilka kalorii, pobudza, wzmacnia pamięć i koncentrację. Kawa podwyższa również ciśnienie krwi i przyspiesza metabolizm.

O ile filiżanka czarnej kawy ma około 2-3 kcal, tak kawa z krowim mlekiem, syropami smakowymi lub cukrem może mieć aż 300-400 kcal, czyli tyle, co powinno mieć całe śniadanie. Kawa z mlekiem i syropami smakowymi lub cukrem przyczynia się do powstawania nadwagi.

Nie musimy jednak zupełnie rezygnować z dodatków do kawy. Wystarczy zamienić tradycyjne mleko na produkt pochodzenia roślinnego, a wyjdzie nam to na zdrowie. By ograniczyć dodatek cukru do napoju, można dodać mu aromatu oprószając cynamonem, imbirem czy kardamonem.

Do kawy dodaj napój roślinny. Nie pożałujesz

Na rynku mamy wiele produktów roślinnych, które możemy dodać do kawy zamiast krowiego mleka. Tzw. mleko sojowe, owsiane, kokosowe, czy migdałowe to tylko niektóre z produktów, którymi bez problemu zastąpisz tradycyjne mleko. Napoje roślinne dostępne są w każdym sklepie spożywczym.

Mleko sojowe i inne pochodzenia roślinnego ma mniej kalorii niż mleko krowie. Jest mniej tłuste, a białko roślinne jest o wiele lepiej przyswajalne. Mleko roślinne nie powoduje również alergii pokarmowej i nie wywołuje wzdęć i innych problemów trawiennych.

Cukier i syropy smakowe zamień na miód lub naturalny słodzik i korzenne przyprawy

Miód jest świetnym dodatkiem do kawy. Jest nie tylko o wiele smaczniejszy od cukru, ale i dużo zdrowszy. Kawa musi jednak odrobinę przestygnąć, dopiero wtedy dodaj do niej miód. Wrzątek spowoduje, że miód straci wszystkie wartości odżywcze, w tym substancje bioczynne.

Zamiast cukru możesz dodać do kawy również stewię lub ksylitol. Świetnym zamiennikiem syropów smakowych są korzenne przyprawy, wzmacniające smak i aromat. Do takich przypraw należy kardamon, cynamon, imbir, kakao.

Zimą zamiast zwykłej herbaty, sięgnij po herbatę rozgrzewającą z owocami i innymi dodatkami. Czy zdrowsza jest kawa parzona czy rozpuszczalna?

kawa
canva/chamillewhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy