Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy o budyniowym smaku. Idealne na podwieczorek lub kolację

Puszyste racuchy o budyniowym smaku. Idealne na podwieczorek lub kolację

Puszyste racuchy budyniowe
canva/g215

Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki.

Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.

Przepis na znakomite racuchy budyniowe

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży

  • 2/3 szklanki mąki

  • 2 średnie jabłka

  • 2 jaja

  • 1 łyżka cukru

  • 250 ml letniego mleka lub napoju sojowego

  • 40 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić puszyste racuchy budyniowe? Znamy prosty patent

Zaczynamy od sporządzenia drożdżowego zaczynu. W tym celu kruszymy świeże drożdże do szklanki w 1/4 szklanki wypełnionej ciepłym mlekiem lub sojowym napojem, po czym wsypujemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.

Mąkę przesiewamy do większej miski. Podobnie postępujemy z proszkiem budyniowym oraz solą. Mieszamy wszystkie składniki, wcześniej wsypując jeszcze resztę cukru. Do suchej mieszanki wlewamy rozczyn i wbijamy jaja.

Miksujemy na gładką masę i przykrywamy naczynie. Pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do ciasta.

Odstawiamy całość jeszcze na kwadrans. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, formując każdego z 2 płaskich łyżek masy. Zdejmujemy z patelni, gdy będą rumiane z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne racuchy. Polecamy nietypową bieszczadzką wersję z dodatkiem dyni. Być może skuszą was też delikatne placuszki z ciasta na bazie maślanki.

Racuchy budyniowe są pyszne
canva/Merinka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: