Puszyste racuchy o budyniowym smaku. Idealne na podwieczorek lub kolację
![Puszyste racuchy budyniowe](https://images.iberion.media/images/1920/1m_S_Gc6je_Td_Uuxu_Zzg_R_Qkfl_Puszyste_racuchy_budyniowe_fc5ea10abf.png)
Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki.
Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.
Przepis na znakomite racuchy budyniowe
Składniki:
2 dag świeżych drożdży
2/3 szklanki mąki
2 średnie jabłka
2 jaja
1 łyżka cukru
250 ml letniego mleka lub napoju sojowego
40 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić puszyste racuchy budyniowe? Znamy prosty patent
Zaczynamy od sporządzenia drożdżowego zaczynu. W tym celu kruszymy świeże drożdże do szklanki w 1/4 szklanki wypełnionej ciepłym mlekiem lub sojowym napojem, po czym wsypujemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
Mąkę przesiewamy do większej miski. Podobnie postępujemy z proszkiem budyniowym oraz solą. Mieszamy wszystkie składniki, wcześniej wsypując jeszcze resztę cukru. Do suchej mieszanki wlewamy rozczyn i wbijamy jaja.
Miksujemy na gładką masę i przykrywamy naczynie. Pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do ciasta.
Odstawiamy całość jeszcze na kwadrans. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, formując każdego z 2 płaskich łyżek masy. Zdejmujemy z patelni, gdy będą rumiane z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne racuchy. Polecamy nietypową bieszczadzką wersję z dodatkiem dyni. Być może skuszą was też delikatne placuszki z ciasta na bazie maślanki.
![Racuchy budyniowe są pyszne](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6lTeOf3M7Ii7JnVJB0bqZw/68de8b870af88be7c566be5268f71f54/Racuchy_budyniowe_s___pyszne.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu
Poszedł na obiad do Orlenu. Cena schabowego i żurku zwala z nóg
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)