Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, z czego Gessler robi marynatę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2023 18:03

Nie uwierzysz, z czego Gessler robi marynatę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Gessler robi wyśmienitą marynatę do żeberek. Tajemnicą są 2 płyny
canva/Максим Крысанов, TRICOLORS/East News

Nie musztarda, nie miód. Magda Gessler przygotowuje marynatę do żeberek z dodatkiem whisky i coli. Wieprzowina marynowana w niezwykłej mieszance po upieczeniu jest niezwykle soczysta i ma niezwykły smak. A co najważniejsze, mięso dosłownie rozpływa się w ustach.

Żeberka wieprzowe zwykle dusimy w sosie, grillujemy lub smażymy. Do marynaty wykorzystujemy przyprawy, sos BBQ, musztardę i miód. Magda Gessler marynatę do mięsa robi inaczej niż wszyscy. Sekretem smaku jest cola, whisky i kilka aromatycznych dodatków. Takich żeberek jeszcze nie jadłaś.

Do marynaty do żeberek potrzebujesz również octu, ketchupu, cukru i kilku ząbków czosnku. W mieszance nie może zabraknąć oczywiście soli, pieprzu i papryki mielonej. Gessler do marynaty dodaje również kmin rzymski, który wzmacnia smak całej potrawy.

Żeberka wieprzowe w aromatycznej marynacie piecz przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Koniecznie pod przykryciem, żeby mięso nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Po tym czasie odkryj je i dopiekaj kolejne 30 minut. W ten sposób żeberka będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i będą soczyste w środku.

Najlepsza marynata do żeberek. Mięso będzie soczyste i mięciutkie

Składniki na 1,5 kg żeberek wieprzowych:

  • szklanka coli

  • 1/3 szklanki whisky

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego

  • pół szklanki brązowego cukru

  • szklanka ketchupu łagodnego

  • 8 ząbków czosnku

  • łyżka papryki słodkiej

  • łyżeczka ostrej papryki

  • łyżka kminu rzymskiego

  • sól, pieprz

Obłędne żeberka wieprzowe z piekarnika według przepisu Magdy Gessler

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj umyte i osuszone żeberka wieprzowe i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie przełóż mięso do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą lub folią. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 1,5 godziny. Potem odkryj i dopiekaj kolejne 30 minut.

Gessler zdradziła również przepis na aromatyczny kapuśniak. Na obiad przygotuj także kotlety schabowe według receptury znanej restauratorki. Wszyscy będą zachwyceni.

żeberka
canva/Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: