Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku
Canva / A_Lein

Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku

31 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy patent na wyjątkowo smaczne racuchy. Do ich przygotowania używa się skyru, czyli islandzkiej wersji jogurtu naturalnego. Placuszki z jego udziałem są błyskawiczne w przygotowaniu oraz wyjątkowo pyszne. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.

Skyr jest wyjątkowo gęstym wariantem jogurtu o dużej zawartości białka. Możesz bez trudu kupić go w większych sklepach spożywczych. Może być określany także mianem jogurtu typu islandzkiego. Racuchy na skyrze to istne niebo w gębie.

Przepis na wyjątkowe racuchy na skyrze

Składniki:

  • 200 g skyru

  • 1/2 szklanki maki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Puszyste racuchy na skyrze krok po kroku

Skyr na racuchy przełóż do dużej miski . Wymieszaj go z przesianą przez sito mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia . Następnie dodaj 1 całe jajko i połącz dokładnie wszystkie składniki .

Patelnię przesmaruj odrobiną oleju rzepakowego . Za pomocą łyżki stołowej nakładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta na racuchy . Każdy placuszek smaż z obu stron na złocisty kolor .

Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Gotowe placuszki podawaj posypane cukrem pudrem . Idealnie do racuchów pasuje także syrop klonowy, a także świeże owoce . Wyśmienite racuchy z jabłkiem przygotujesz według tego przepisu . Znamy prosty sposób na usmażenie klasycznych racuchów jak za dawnych lat .

Canva / Coffee Mug
Canva / Coffee Mug

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy