Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku
Mamy patent na wyjątkowo smaczne racuchy. Do ich przygotowania używa się skyru, czyli islandzkiej wersji jogurtu naturalnego. Placuszki z jego udziałem są błyskawiczne w przygotowaniu oraz wyjątkowo pyszne. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.
Skyr jest wyjątkowo gęstym wariantem jogurtu o dużej zawartości białka. Możesz bez trudu kupić go w większych sklepach spożywczych. Może być określany także mianem jogurtu typu islandzkiego. Racuchy na skyrze to istne niebo w gębie.
Przepis na wyjątkowe racuchy na skyrze
Składniki:
-
200 g skyru
-
1/2 szklanki maki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
1 jajko
-
olej do smażenia
Puszyste racuchy na skyrze krok po kroku
Skyr na racuchy przełóż do dużej miski . Wymieszaj go z przesianą przez sito mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia . Następnie dodaj 1 całe jajko i połącz dokładnie wszystkie składniki .
Patelnię przesmaruj odrobiną oleju rzepakowego . Za pomocą łyżki stołowej nakładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta na racuchy . Każdy placuszek smaż z obu stron na złocisty kolor .
Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Gotowe placuszki podawaj posypane cukrem pudrem . Idealnie do racuchów pasuje także syrop klonowy, a także świeże owoce . Wyśmienite racuchy z jabłkiem przygotujesz według tego przepisu . Znamy prosty sposób na usmażenie klasycznych racuchów jak za dawnych lat .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Prawdziwa uczta za grosze
-
Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama