Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Prawdziwa uczta za grosze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2022 13:58

Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Prawdziwa uczta za grosze

Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Tania wyżerka dla całej rodziny
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? Tomasz Strzelczyk zdradził świetny patent na wykorzystanie resztki wywaru i innych składników. Przygotowana potrawka z kurczaka i marchewki z dodatkiem szparagów z puszki jest propozycją na sycący obiad dla całej rodziny.

Tomasz Strzelczyk z prostych produktów potrafi ugotować rewelacyjne potrawy. Ostatnio podzielił się przepisem na obiad z resztek po rosole z dodatkiem szparagów z puszki. Przyrządzone danie podane z ugotowanym ryżem jest pożywne i pełne smaku.

Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube znajdziemy wiele ciekawych przepisów i inspiracji kulinarnych, między innymi na dania główne i słodkie desery. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis na obiad z resztek po rosole wykorzystane w tym artykule.

Danie z kurczaka i warzyw po rosole posmakuje całej rodzinie. Tomasz Strzelczyk gęsty sos przygotowuje na bazie wywaru i wody ze szparagów. Dodaje również warzywa, śmietanę, odrobinę mąki i całość doprawia gałką muszkatołową, pieprzem mielonym i natką pietruszki.

Potrawka z kurczaka, marchewki i szparagów według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • kurczak z rosołu

  • marchewki z rosołu

  • szklanka mrożonej marchewki z groszkiem

  • ok. szklanka rosołu

  • puszka szparagów

  • cebula

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • łyżka masła

  • 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • ryż do podania

Jak przyrządzić obiad z resztek po rosole?

Mięso obierz i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę. Marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj mąkę, wymieszaj i smaż przez chwilę. Na patelnię wlewaj stopniowo rosół, stale mieszając, żeby rozbić grudki. Ugotuj ryż.

Na patelnię wlej sok z puszki szparagów i mieszaj, żeby powstał gęsty sos i zabiel śmietaną. Sos dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Na patelnię dodaj mrożony groszek z marchewką i gotuj do miękkości.

Dodaj szparagi z puszki, ugotowaną marchewkę z rosołu i pokrojone mięso z kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut, dopraw do smaku solą i oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki. Potrawę podaj z ugotowanym ryżem, smacznego.

Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Z resztek przygotujesz również rewelacyjny pasztet, będzie o wiele smaczniejszy od kupnego produktu i wędlin.

obiad z resztek po rosole
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: