Zapomnij o rybie po grecku, ta wersja bije ją na głowę. Robię ją co roku na Święta, każdy prosi o przepis
Czy robicie rybę po grecku na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam też do gustu mój przepis na rybę. Co roku ją w ten sposób przyrządzam, a danie jest dużo smaczniejsze od tak popularnej ryby po grecku. Polecam recepturę na wyśmienitą rybę po japońsku.
Ryba po japońsku na polskim stole
Zwykle na Święta Bożego Narodzenia robiłam rybę po grecku. Jej nikomu przedstawiać nie trzeba. Rodzina ją lubiła i potrawa przez wiele lat gościła u mnie na świątecznym stole. Jednak to się zmieniło, odkąd poznałam przepis na rybę po japońsku.
Pyszna zalewa i warzywa nadają wyrazistego smaku tak przyrządzonej rybie. Teraz robię ją co roku na Święta, a rodzina je aż im się uszy trzęsą. Ryba po japońsku będzie prawdziwym kulinarnym hitem na świątecznym stole. Zróbcie ją według tego przepisu.
Jak zrobić rybę po japońsku?
Składniki:
- 1 kg ryby bez ości
- 1 szklanka mąki pszennej
- jajko
- sól
- ½ łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki pieprzu
- tymianek
Składniki na zalewę:
- ½ szklanki wody
- 25 ml octu jabłkowego
- 25 ml oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki cukru
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
Potrzebne warzywa:
- 200 g papryki konserwowej
- 200 g ogórków konserwowych
- 150 g pieczarek marynowanych
- 3 cebule
Przyrządzenie ryby po japońsku zaczynamy od zrobienia ciasta do ryby. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, czosnek staropolski, kurkumę, pieprz i wlewamy mleko. Składniki mieszamy, a ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawiamy je i przygotowujemy zalewę.
Wodę wlewamy do miski, dodajemy ocet jabłkowy, olej i dosypujemy słodką paprykę, cukier i dorzucamy koncentrat pomidorowy oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy. Teraz zajmiemy się warzywami.
Ryba po japońsku zachwyca smakiem
Cebulę kroimy i smażymy, a ogórki konserwowe kroimy w paski. To samo robimy z papryką konserwową. Pieczarek nie kroimy, ale zostawiamy je w całości. Teraz zajmiemy się rybą i oprószymy ją solą, pieprzem i tymiankiem. Kroimy ją na średnie kawałki i podsmażamy cebulę.
W międzyczasie zanurzamy rybę w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Do smażonej cebuli dorzucamy paprykę konserwową, ogórki i pieczarki . Podsmażamy około 5 minut i dodajemy przygotowaną wcześniej zalewę, mieszamy i gotujemy kilka minut. Teraz usmażoną rybę wyjmujemy na półmisek i dodajemy zalewę z warzywami. Nasze danie jest już gotowe do podania . Pisaliśmy o tym, jak usmażyć rybę na Wigilię. Podawaliśmy przepis na śledzie w ostrej marynacie.