Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.11.2023 17:32

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady

smażona ryba
Canva/Ivan Negrus, IG/@przepyszota

Jak Święta Bożego Narodzenia, to na stołach wielu Polaków pojawi się smażona ryba. Jak ją usmażyć, by była chrupiąca, pyszna i zachwyciła smakiem w ten wyjątkowy wieczór? Prezentujemy kilka sprawdzonych rad na rybę z patelni. 

Jak smażyć rybę?

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi. Nie brakuje rozmów przy suto zastawionym stole. Jedną z potraw, która gości na wigilijnym stole uwielbia wiele osób. Mowa o smażonej rybie. 

Jak usmażyć rybę na Wigilię, by wszystkim smakowała? Ważne są tu pewne zasady, które warto wykorzystać w kuchni. Dzięki nim ryba będzie niezwykle smaczna, chrupiąca i zasmakuje rodzinie. Te zasady sprawią, że smażona ryba wyjdzie pyszna, jak nigdy dotąd. 

smażona ryba
IG/@przepyszota
To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów

Trzymaj się tych zasad podczas smażenia ryb

Warto pamiętać, by przed smażeniem ryby, osuszyć ją. Użyjmy do tego ręcznika papierowego, a następnie oprószmy solą i przyprawami z dwóch stron. Przydadzą się tu przyprawy takie jak papryka słodka, ostra, kumin, suszona kolendra, czy oregano. Tak przyprawioną rybę obtaczamy w mące z dodatkiem startej skórki z cytryny.

Jeśli chcemy, by panierka była jeszcze smaczniejsza, to zróbmy ciasto z jajka, mąki i mleka oraz soli. Zanurzmy w nim rybę obtoczoną w mące, a po chwili obtoczmy znów w mące. Dopiero w takiej “kołderce” włóżmy na rozgrzany olej na patelni. Pamiętajmy, by do oleju dodać też odrobinę masła. 

Ryba smażona pyszna i złota

Możemy też na rozgrzany olej z masłem dorzucić nieobrane rozgniecione ząbki czosnku. Taki zabieg sprawi, że ryba zyska wspaniały aromat. Czas smażenia zależy od wielkości ryby. Dość cienkie filety smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Natomiast grubsze- jeszcze kilka minut dłużej.

Te zasady sprawią, że smażona ryba będzie pyszna, jak nigdy przedtem. Chrupiące skórka i mięciutkie, aromatyczne mięso zachwycą smakiem rodzinę i gości przy wigilijnym stole. Taka ryba aż prosi się o dokładkę. Pisaliśmy o rewelacyjnym przepisie na śledzie. Podawaliśmy też patent na smaczną panierkę do ryby. 

Źródło: IG/@przepyszota