Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natalia robi najlepszą marynatę do śledzi. Tysiące komentarzy pod jej przepisem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.12.2023 14:55

Natalia robi najlepszą marynatę do śledzi. Tysiące komentarzy pod jej przepisem

śledzie
Facebook/Nathallae- Natalia Maszkowska

Czy marynata do śledzi może wywołać lawinę komentarzy w sieci? Jak najbardziej! Przepis Natalii Maszkowskiej jest prosty w przygotowaniu i zachwyca pikantnym smakiem. Skłonił też internautów do wyrażenia opinii o najlepszej marynacie do śledzi. 

Marynata do śledzi gwiazdą sieci

Za kilka tygodni Święta Bożego Narodzenia. Wraz z nimi czas rodzinnych spotkań i co tu dużo mówić, pysznego jedzenia. Świąteczne stoły będą kusić wieloma przysmakami. Jednym z nich są niewątpliwie śledzie, które tak lubią smakosze.

Jednak, żeby śledzie były naprawdę smaczne, potrzebują odpowiedniej marynaty. Natalia Maszkowska, która znana jest w sieci jako Nathallae, dzieli się z internautami przepisem na najlepszą marynatę do śledzi. Dzięki niej ta lubiana świąteczna potrawa zyskuje smak nie do podrobienia. 

śledzie
Facebook/Nathallae- Natalia Maszkowska
Zrobiłam tradycyjną zupę gołąbkową z przypadkiem odkrytego przepisu. Petarda smakowa

Jak zrobić marynatę do śledzi z przepisu Natalii Maszkowskiej?

Składniki:

  • 1 ½ kg śledzi solonych
  • 1 litr mleka
  • 10 cebul
  • szklanka oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki ostrej papryki
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu ostrego
  • 8 łyżek octu spirytusowego 10%
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Teraz przystępujemy do robienia marynaty. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy cukier, przyprawy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i ostry keczup.

Pod koniec dodajemy sól, pieprz i ocet. Smażymy, aż cebulka będzie miękka. Marynatę możemy jeszcze doprawić ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz z lodówki możemy wyjąć już śledzie. 

Marynata do śledzi, którą komentują internauci

Śledzie odsączamy z mleka i układamy na papierze. Kroimy na średnie kawałki i mieszamy z przestudzoną marynatą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu śledzie w pikantnej marynacie są już gotowe do podania. Danie ma wyrazisty smak i jest proste w przygotowaniu.

Przepis Natalii Maszkowskiej wywołał lawinę komentarzy w sieci. Internauci pisali:

Bardzo lubię takie śledzie, są przepyszne i polecam z czystym sumieniem

Uwielbiam śledzie, ale tak jeszcze nie robiłam

Robiłam i polecam. Są pyszne!

Muszę przyznać, że są super. Kilka dni temu je robiłam. Pychotka!

Tak przyrządzone śledzie będą smakowały rodzinie i gościom podczas Świąt Bożego Narodzenia. Pisaliśmy o przepisie na śledzie od pani Wiesi. Przypomnieliśmy trochę zapomniany przepis na tę rybę.