Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki
ARKADIUSZ ZIOLEK / East News

Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki

20 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Każdy jadł słodkie faworki na tłusty czwartek, ale czy słyszeliście kiedyś o faworkach wytrawnych? Ten specjał przygotowuje się na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków i podaje z sosem, np. czosnkowym. Brzmi pyszne, a jak smakuje!

Faworki ziemniaczane bez trudu wykonasz z zaledwie 4 składników. Niezbędne do tego przepisu produkty większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Do faworków przygotuj ulubiony sos. Ta chrupiąca przekąską sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek.

Faworki z ciasta z ziemniaków nie są wcale nowym wymysłem. W wielu domach taki poczęstunek był przygotowywany lata temu przez babcie. Z przyjemnością prezentujemy ten pyszny, choć trochę zapomniany przepis. Na pewno nie będziecie zawiedzeni.

Przepis na wytrawne faworki ziemniaczane

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków (ok. 500 g)

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. majeranek, rozmaryn, oregano itp.)

Jak usmażyć wyśmienite faworki z ziemniaków?

Ugotowane i wystudzone ziemniaki do faworków przepuść przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem . Dodaj do nich oba rodzaje mąki, zioła oraz jajko. Składniki bardzo dokładnie połącz, wyrabiając z nich gładkie ciasto .

Ziemniaczaną masę do faworków podziel na 3 części . Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek na podsypanym mąką blacie. Uzyskane płaty ciasta formuj w prostokąty, następnie podziel je w paseczki o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm .

W prostokątach zrób niewielkie nacięcie na środku wzdłuż. Przez powstałą dziurkę przełóż jeden koniec ciasta, tworząc typowy dla faworków kształt . Czynność powtarzaj, aż zużyjesz całą porcję ciasta.

Na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, nałóż na niego porcję faworków . Oleju powinno być tyle, by niemal całkowicie przykrywał zawartość patelni. Faworki smaż partiami z obu do momentu, aż będą miały złocisty kolor, po usmażeniu odsączaj je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego .

Przygotuj sos do faworków . W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami . Faworki ziemniaczane podawaj z sosem. Miłośnikom tej przekąski podajemy sprawdzony sposób na faworki lane . Ekspresowe chruściki na słodko zachwycą wszystkich domowników .

Canva / Kuvona
Canva / Kuvona

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy