Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki
Każdy jadł słodkie faworki na tłusty czwartek, ale czy słyszeliście kiedyś o faworkach wytrawnych? Ten specjał przygotowuje się na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków i podaje z sosem, np. czosnkowym. Brzmi pyszne, a jak smakuje!
Faworki ziemniaczane bez trudu wykonasz z zaledwie 4 składników. Niezbędne do tego przepisu produkty większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Do faworków przygotuj ulubiony sos. Ta chrupiąca przekąską sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek.
Faworki z ciasta z ziemniaków nie są wcale nowym wymysłem. W wielu domach taki poczęstunek był przygotowywany lata temu przez babcie. Z przyjemnością prezentujemy ten pyszny, choć trochę zapomniany przepis. Na pewno nie będziecie zawiedzeni.
Przepis na wytrawne faworki ziemniaczane
Składniki:
-
5-6 ugotowanych ziemniaków (ok. 500 g)
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
-
3 łyżki śmietany 18%
-
2 łyżki majonezu
-
2-3 ząbki czosnku
-
sól i pieprz do smaku
-
opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. majeranek, rozmaryn, oregano itp.)
Jak usmażyć wyśmienite faworki z ziemniaków?
Ugotowane i wystudzone ziemniaki do faworków przepuść przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem . Dodaj do nich oba rodzaje mąki, zioła oraz jajko. Składniki bardzo dokładnie połącz, wyrabiając z nich gładkie ciasto .
Ziemniaczaną masę do faworków podziel na 3 części . Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek na podsypanym mąką blacie. Uzyskane płaty ciasta formuj w prostokąty, następnie podziel je w paseczki o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm .
W prostokątach zrób niewielkie nacięcie na środku wzdłuż. Przez powstałą dziurkę przełóż jeden koniec ciasta, tworząc typowy dla faworków kształt . Czynność powtarzaj, aż zużyjesz całą porcję ciasta.
Na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, nałóż na niego porcję faworków . Oleju powinno być tyle, by niemal całkowicie przykrywał zawartość patelni. Faworki smaż partiami z obu do momentu, aż będą miały złocisty kolor, po usmażeniu odsączaj je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego .
Przygotuj sos do faworków . W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami . Faworki ziemniaczane podawaj z sosem. Miłośnikom tej przekąski podajemy sprawdzony sposób na faworki lane . Ekspresowe chruściki na słodko zachwycą wszystkich domowników .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze
-
Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama