Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze
Kotlety mielone znane są pod rozmaitymi postaciami. Dziś prezentujemy recepturę na tak zwane hreczanyki pochodzące z kuchni rejonu Podkarpacia. Dzięki wymieszaniu mięsa z kaszą gryczaną otrzymujemy danie pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak te kotlety są po prostu pyszne.
Nazwa "hreczanyki" wzięła się od bogatego dodatku kaszy gryczanej. Produkt ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, zwanej również hreczką. W regionalnych kotletach mielonych niemniej ważny jest smak podsmażonej cebulki, a także czosnku. Poznajcie pyszne hreczanyki.
Przepis na hreczanyki czyli regionalne kotlety mielone
Składniki:
-
500 kg mięsa mielonego
-
500 g kaszy gryczanej (już ugotowanej)
-
1 cebula
-
4 ząbki czosnku
-
szczypta majeranku
-
szczypta tymianku
-
3 jajka
-
sól
-
pieprz
Jak usmażyć pyszne i tanie kotlety mielone zwane hreczanykami?
Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę . Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej . Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić .
Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki . Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy . Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj .
Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków . Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone . Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron . Gotową potrawę podawaj z sosem, np. grzybowym, i ulubioną surówką . Dodaj do kotletów mielonych 2 niecodzienne składniki, a wyjdą bajecznie soczyste . Jajko w mięsie mielonym możesz zastąpić tym aromatycznym produktem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dietetyczka wybrała największe hity z Biedronki. Ich składy to ideał, a nie kosztują fortuny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama