Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze
Canva / Marina Maslowa

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

7 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety mielone znane są pod rozmaitymi postaciami. Dziś prezentujemy recepturę na tak zwane hreczanyki pochodzące z kuchni rejonu Podkarpacia. Dzięki wymieszaniu mięsa z kaszą gryczaną otrzymujemy danie pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak te kotlety są po prostu pyszne.

Nazwa "hreczanyki" wzięła się od bogatego dodatku kaszy gryczanej. Produkt ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, zwanej również hreczką. W regionalnych kotletach mielonych niemniej ważny jest smak podsmażonej cebulki, a także czosnku. Poznajcie pyszne hreczanyki.

Przepis na hreczanyki czyli regionalne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 kg mięsa mielonego

  • 500 g kaszy gryczanej (już ugotowanej)

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypta majeranku

  • szczypta tymianku

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Jak usmażyć pyszne i tanie kotlety mielone zwane hreczanykami?

Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę . Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej . Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić .

Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki . Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy . Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj .

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków . Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone . Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron . Gotową potrawę podawaj z sosem, np. grzybowym, i ulubioną surówką . Dodaj do kotletów mielonych 2 niecodzienne składniki, a wyjdą bajecznie soczyste . Jajko w mięsie mielonym możesz zastąpić tym aromatycznym produktem .

Canva / JackF
Canva / JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy