Do porannej kawy dorzuć dokładnie 1 łyżkę tego produktu. Natychmiast poczujesz sytość i przypływ energii
Poranna kawa może być jeszcze smaczniejsza. Dodanie do filiżanki napoju łyżki masła orzechowego sprawi, że napar stanie się sycący i niezwykle aromatyczny. Prosty pomysł zachwyci nawet sceptyków. Spróbujecie tego sposobu na małą czarną?
Masło orzechowe przez wielu uważane jest za tuczące, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i sporą kaloryczność. W małych ilościach może jednak z powodzeniem gościć w naszej diecie, gdyż stanowi świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Dodanie go do kawy jest dobrym pomysłem — napar będzie bowiem pobudzającą i sycącą przekąską.
Przepis na kawę z masłem orzechowym
Składniki na 2 porcje:
250 ml kawy
40 g masła orzechowego, najlepiej domowego
500 ml mleka lub napoju roślinnego
1/3 łyżeczki cynamonu
esencja waniliowa (opcjonalnie)
cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Jak przygotować kawę z masłem orzechowym? Sycącą mieszankę zrobicie ekspresowo
Zaparzamy kawę, korzystając z wybranej metody. W garnku podgrzewamy mleko wraz z masłem orzechowym, esencją waniliową i cynamonem.
Ciepłe składniki miksujemy na jednolitą masę i przelewamy je do wypełnionych gorącą kawą szklanek. Jeśli mamy ochotę, możemy dodatkowo posłodzić mieszankę.
Wskazówka: najlepsza do przyrządzenia tego napoju będzie kawa przelewowa lub americano. Napar musi być wolny od fusów, więc jeśli zdecydujemy się na zwykłą sypaną, upewnijmy się, że dobrze go odcedziliśmy.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na słodkości do kawy. Szczególnie polecamy patent na aromatyczny syrop piernikowy idealny do małej czarnej. Być może skusi was też włoskie tiramisu — deser z biszkoptami nasączanymi w pobudzającym napoju.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: