Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych zamiast jajek. Będą smakować jak marzenie

Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych zamiast jajek. Będą smakować jak marzenie

Kotlety mielone bez jajek
canva/lyulka

Kotlety mielone bez jajek też będą udane. Zamiast nabiału do masy wrzucimy posiekane pieczarki, które sprawią, że danie nabierze przyjemnego zapachu. Mięso będzie tak delikatne i soczyste, że mało kto mu się oprze.

Jeśli macie ochotę na lekkie i aromatyczne mielone, przysmak z pieczarkami może wam się spodobać. Dzięki długiemu wyrabianiu masy danie wyjdzie bardzo soczyste i miękkie, a piękny zapach będzie rozchodził się po domu już podczas smażenia. Musicie spróbować.

Przepis na smaczne kotlety mielone bez jajek

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 200 g pieczarek

  • 1 większa cebula

  • 65 g bułki tartej

  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • woda

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone bez jajek? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od oczyszczenia i posiekania pieczarek. Wrzucamy je do większej miski i łączymy z podobnie rozdrobnioną cebulą oraz mięsem mielonym. Wsypujemy bułkę tartą i wlewamy niewielką ilość wody.

Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Starannie wyrabiamy. Powinno to potrwać kilka minut — wtedy kotlety wyjdą delikatne. Na koniec z masy formujemy podłużne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron, a następnie delikatnie podlewamy je wodą i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Kotlety mielone bez jajek podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania obiadowe. Polecamy prostą zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami oraz pyszne kotlety mielone przyrządzane z dodatkiem majonezu.

Kotlety mielone bez jajek są znakomite
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: