Zaskakująca dieta jabłkowa podbija internet. Znamy jej najważniejsze zasady
Jabłka są smacznymi owocami, które z łatwością kupimy przez cały rok. Nic dziwnego, że w sieci pojawiły się sposoby zastosowania ich jako składnika diety odchudzającej. Przyjrzeliśmy się bliżej tej formie utraty wagi. Sprawdźcie, jakie są jej wady i zalety.
Z jabłek można zrobić nie tylko dobrze znane wielu smakoszom ciasto, czyli szarlotkę . Owoc ten ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych — m.in. regulującego prace jelit błonnika — powinien być elementem zdrowej diety. Niektórzy jednak poszli dalej i zdecydowali się swoje żywienie oprzeć o niego w całości. Czy słusznie?
Jabłka w diecie odchudzającej są potrzebne
W każdym sposobie odżywiania powinno znaleźć się miejsce dla owoców, a jabłka niewątpliwie nimi są. Założeniem diety jabłkowej nie jest jednak tylko sporadyczny dodatek rodzimej słodkiej rośliny do jadłospisu.
Rygorystyczna dieta jabłkowa
Ten sposób odżywiania zakłada, że nie jemy nic innego oprócz słodkiego owocu. Stosowanie diety ma na celu przede wszystkim oczyszczenie organizmu, głównie jelit. Jabłka, dzięki zawartości dużej ilości rozpuszczalnego błonnika, czyli pektyn, wspomagają trawienie. Są więc idealnym wyborem.
Niestety, dieta — choć skuteczna, bo tracimy na wadze — nie może być stosowana zbyt długo w takiej formie. Choć jabłka i ich sok są bogate w substancje odżywcze, nie zawierają wszystkich potrzebnych naszemu organizmowi składników. Z tego względu maksymalny czas trwania kuracji to trzy dni.
Łagodniejszy wariant diety jabłkowej
Nieco bardziej zrównoważonym podejściem jest dodawanie jabłek do każdego posiłku. Ta opcja żywieniowa nadal zakłada spore spożycie owocu. Efektem tygodniowego stosowania takiego jadłospisu może być utrata nawet czterech kilogramów.
Odchudzanie warto przeprowadzać pod kontrolą lekarza
Warto mieć świadomość, że szybka redukcja masy może przyczynić się do ponownego przybrania na wadze, czyli tzw. efektu jo-jo. Co więcej, istnieje szansa, że zbyt duża podaż jabłek w codziennym menu zaburzy przyswajanie innych składników odżywczych.
Zawarta w owocach fruktoza też nie jest obojętna dla naszego organizmu. Nadmiarowe spożycie tego cukru prowadzi bowiem do odkładania się go w postaci tłuszczu.
Jeżeli chcemy trwale zrzucić nadmiarowe kilogramy, najlepszym rozwiązaniem będzie włączenie do swojego planu dnia aktywności fizycznej i konsultacja z dietetykiem, który poprowadzi nas zdrowo przez ten proces.
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
-
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
-
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: zywienie.medonet, kobieceinspiracje