Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler rozkocha w sobie każdego. Znamy cudowną recepturę
Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej.
Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami. Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.
Przepis na smaczną szalotkę według Magdy Gessler
Składniki:
2 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
200 g zimnego masła
2,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy, żółtka, sól oraz pół szklanki cukru. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski.
Sprawnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Mniejsza posłuży do przygotowania wierzchu szarlotki, większą przeznaczmy na spód. Oba kawałki ciasta owijamy folią spożywczą.
Większą porcję wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Mniejszą umieszczamy w zamrażalniku i wyjmujemy dopiero, gdy będzie potrzebna. Dzięki temu łatwiej ją bedzie zetrzeć.
Smażenie jabłek i formowanie szarlotki:
Jabłka obieramy, kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamon. Owoce dusimy przez mniej więcej kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Porcją ciasta z lodówki wylepiamy spód pokrytej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 cm x 28 cm. Wyrównujemy powierzchnię przy pomocy szklanki. Tak przygotowany spód zapiekamy przez 15 minut.
Posypujemy go bułką tartą i wykładamy jabłka. Wierzch pokrywamy startym na tarce o dużych oczkach ciastem wyjętym z zamrażalnika. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak
Źródło: obzarciuch, smaker