Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler rozkocha w sobie każdego. Znamy cudowną recepturę

Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler rozkocha w sobie każdego. Znamy cudowną recepturę

Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler
canva/nndanko; Pawel Wodzynski/East News

Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej.

Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami. Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.

Przepis na smaczną szalotkę według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety

  • 200 g zimnego masła

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 szklanka cukru

  • szczypta soli

  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy, żółtka, sól oraz pół szklanki cukru. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski.

Sprawnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Mniejsza posłuży do przygotowania wierzchu szarlotki, większą przeznaczmy na spód. Oba kawałki ciasta owijamy folią spożywczą.

Większą porcję wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Mniejszą umieszczamy w zamrażalniku i wyjmujemy dopiero, gdy będzie potrzebna. Dzięki temu łatwiej ją bedzie zetrzeć.

Smażenie jabłek i formowanie szarlotki:

Jabłka obieramy, kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamon. Owoce dusimy przez mniej więcej kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Porcją ciasta z lodówki wylepiamy spód pokrytej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 cm x 28 cm. Wyrównujemy powierzchnię przy pomocy szklanki. Tak przygotowany spód zapiekamy przez 15 minut.

Posypujemy go bułką tartą i wykładamy jabłka. Wierzch pokrywamy startym na tarce o dużych oczkach ciastem wyjętym z zamrażalnika. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut. Smacznego.

Pełna jabłek szarlotka jest pyszna
Pełna jabłek szarlotka jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch, smaker

Zapraszamy na nasz Instagram