Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem
Mizeria jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia dodatków obiadowych. Doskonale pasuje do dań mięsnych i z drobiu, zwłaszcza jeśli podajemy je z ziemniakami. Dziś prezentujemy wam przepis na zaskakującą mizerię z jogurtem greckim i serem. Możecie zaserwować ją nawet do dzisiejszego obiadu.
Klasyczna wersja mizerii to cienkie plasterki świeżego ogórka wymieszane ze śmietaną. Doprawia się je solą, pieprzem i cukrem, niektórzy też zakwaszają ogórki octem. Jednak ze smakiem świeżych ogórków doskonale komponuje się też rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy dymka. My wzbogacimy tę sałatkę także serem.
Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem
Składniki:
-
1,5 długiego ogórka
-
kilka rzodkiewek
-
1 cebulka dymka ze szczypiorem
-
1 ząbek czosnku
-
200 ml jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
100 g koziego twarogu
-
sól, pieprz
Przygotowanie mizerii
Ogórek umyj, obierz (jeśli ma cienką skórkę, możesz jej nie usuwać), pokrój w cienkie plasterki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w cienkie plasterki.
Pokrojone ogórki i rzodkiewki umieść w salaterce. Dodaj oczyszczoną i posiekaną cebulkę dymkę, oprósz solą i pieprzem.
Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu. Sos wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pokruszonym twarogiem.
Sałatkę polej przygotowanym sosem, wymieszaj, od razu podawaj. Mizerię możesz też posypać posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne surówki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty , a także jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: codojedzenia