Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem
canva/Mariha-kitchen

Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mizeria jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia dodatków obiadowych. Doskonale pasuje do dań mięsnych i z drobiu, zwłaszcza jeśli podajemy je z ziemniakami. Dziś prezentujemy wam przepis na zaskakującą mizerię z jogurtem greckim i serem. Możecie zaserwować ją nawet do dzisiejszego obiadu.

Klasyczna wersja mizerii to cienkie plasterki świeżego ogórka wymieszane ze śmietaną. Doprawia się je solą, pieprzem i cukrem, niektórzy też zakwaszają ogórki octem. Jednak ze smakiem świeżych ogórków doskonale komponuje się też rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy dymka. My wzbogacimy tę sałatkę także serem.

Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem

Składniki:

  • 1,5 długiego ogórka

  • kilka rzodkiewek

  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 100 g koziego twarogu

  • sól, pieprz

Przygotowanie mizerii

Ogórek umyj, obierz (jeśli ma cienką skórkę, możesz jej nie usuwać), pokrój w cienkie plasterki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w cienkie plasterki.

Pokrojone ogórki i rzodkiewki umieść w salaterce. Dodaj oczyszczoną i posiekaną cebulkę dymkę, oprósz solą i pieprzem.

Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu. Sos wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pokruszonym twarogiem.

Sałatkę polej przygotowanym sosem, wymieszaj, od razu podawaj. Mizerię możesz też posypać posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne surówki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty , a także jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy .

kozi twaróg
kozi twaróg

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: codojedzenia

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy