Wyjątkowa surówka zimowa z białej kapusty
Surówki są istotnym elementem obiadowego dania w wielu domach. Warto skusić się na zimową wersję kapusty z marchewką. W chłodne dni sięgnijmy po dostępne warzywa i owoce, czyli po szklarniowego ogórka i jabłko. Surówka będzie tak smaczna, ze z pewnością powtórzycie jej przygotowanie.
Klasyczne surówki takie jak colesław mogą się znudzić. Warto odświeżyć klasykę, czyli kapuścianą surówkę z dodatkiem marchewki, dodając do niej ogórka i jabłek. Kompozycja jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami obiadu.
Przepis na pyszną zimówkę z kapusty
Składniki na surówkę:
ćwiartka główki białej kapusty
1 słodkie jabłko
1 spora marchewka
kawałek pora
kawałek świeżego ogórka
Składniki na sos:
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu lub jogurtu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Marchewkę i jabłko myjemy, a następnie obieramy je i ścieramy, na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do miski.
Pora i ogórka kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Przygotowujemy sos, dokładnie łącząc jego składniki.
Gotowy sos przenosimy do miski z warzywami. Mieszamy sałatkę i doprawiamy, jeśli do konieczne. Podajemy do obiadu. Pysznie smakuje z kotlecikami ziemniaczanymi.
Wskazówka: do przyrządzenia sosu użyjcie jogurtu sojowego. Surówka będzie równie aksamitna, a przy tym wegańska i jednocześnie bogata w białko.
Źródło zdjęcia: canva/Andris Salmins
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ogrodnikwpodróży