Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek
canva/12986518

Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek

10 kwietnia 2022

Ćwikła jest pyszną sałatką z buraka, która swoimi charakterem zachwyci niejednego amatora ostrzejszych specjałów. Przygotujcie ją z dodatkiem azjatyckiego chrzanu wasabi i sokiem z limonki, a odkryjecie nowe oblicze tego klasycznego rarytasu. Spodoba się nie tylko miłośnikom buraków.

Ćwikła jest jednym z lubianych dodatków do mięs. Ostry smak świeżego chrzanu stanowi świetną przeciwwagę dla słodyczy buraka. Dodatkowo zakwaszone octem warzywo jest wyraziste i wyjątkowo smaczne. Wykorzystując egzotyczną odmianę chrzanu oraz sok z limonki uzyskamy nową, równie aromatyczną odsłonę buraczanego specjału. Spróbujecie?

Przepis na wyborną ćwikłę z wasabi i sokiem z limonki

Składniki:

  • 5 średniej wielkości buraków

  • 2 łyżki soku z limonki

  • pół łyżeczki chrzanu wasabi

  • pół łyżeczki świeżo startego chrzanu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy i przekrawamy na połówki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową. Warzywa układamy na blasze z wyposażenia piekarnika.

Pieczemy około 60 minut. Chcemy, by wyszły naprawdę miękkie. Buraki studzimy i obieramy je ze skórki. Kroimy je niedbale w kostkę , a następnie rozdrabniamy blenderem wraz z chrzanem, wasabi i sokiem z limonki.

Doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Ćwikła doskonale smakuje zarówno jako dodatek do obiadu, jak i w towarzystwie kanapek z mięsem czy warzywnym pasztetem. Warto przyrządzić większe jej ilości i zapasteryzować.

Po inne pomysły na przygotowanie buraków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego sałatkę z dodatkiem imbiru . Ten natomiast zdradza sekret aromatycznego barszczu ukraińskiego .

Wskazówka: jeżeli nie macie blendera, zetrzyjcie składniki na tarce o niewielkich oczkach. Możecie też wykorzystać tarty korzeń kupiony w sklepie, a także buraczki gotowane. Wtedy przyrządzenie specjału stanie się niemalże ekspresowe.

Ćwikłę warto przygotować w większej ilości i zapasteryzować
Ćwikłę warto przygotować w większej ilości i zapasteryzować

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy