Barszcz
Canva

Jak zrobić idealny barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński to przysmak znany chyba każdemu. Czerwona zupa na bazie buraków, ziemniaków i innych warzyw jest smaczna, pożywna, a do tego zdrowa. Barszcz ukraiński jest prosty w przygotowaniu, ale wymaga cierpliwości. Poznaj prosty przepis na barszcz ukraiński!

Barszcz ukraiński: dla kogo?

Barszcz ukraiński to smaczna i pożywna zupa dla niemal każdego. Ma ładny kolor, jest smaczna i zdrowa – opiera się na bogatym bukiecie warzyw z dodatkiem ziół i przypraw.

Ponieważ bulion przygotowuje się najczęściej na mięsie, barszcz ukraiński nie jest z reguły zupą wegetariańską, choć i na to są sposoby. Przepis na bulion można zmienić tak, by nie zawierał mięsa. Wystarczy odjąć mięso, dodać więcej warzyw i sos sojowy, i problem rozwiązany.

Barszcz ukraiński: na jaką okazję?

Barszcz ukraiński to klasyczna, tradycyjna zupa, nadająca się świetnie na obiad lub nieco bardziej uroczystą kolację. Zmieniając skład i proporcje warzyw, możemy łatwo dopasować barszcz ukraiński do gustów własnych i naszych najbliższych.

Barszcz ukraiński: ile kalorii?

Barszcz ukraiński to zupa smaczna i dość lekka, oparta o warzywa. Osoby dbające o linię powinny odpuścić sobie kwaśną śmietanę, zwyczajowo serwowaną do barszczu. Masło do smażenia można zastąpić olejem roślinnym.

Barszcz ukraiński: trudność

Barszcz ukraiński to zupa dość łatwa w przygotowaniu, choć bogactwo smaku zawdzięcza wielu składnikom, które trzeba zgromadzić. Samo przygotowanie zupy to w zasadzie siekanie warzyw i doprawianie gotujących się składników.

Barszcz ukraiński: czas na przygotowanie

Barszcz ukraiński wymaga nieco cierpliwości. Bulion musi gotować się ok. 2 godzin, sam barszcz kolejne 30 minut.

Barszcz ukraiński: składniki (ok. 6 porcji)

  • Cebula – 1 duża
  • Marchewka – 1 duża
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Seler – kawałek
  • Czerwony burak – 2 duże (lub ½ słoika buraków tartych)
  • Kapusta - 1/5 główki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pomidor – 1 duży (lub 4 łyżki przecieru)
  • Fasola biała z zalewą – 1 puszka
  • Laur – 2 listki
  • Ziele angielskie – 2 ziarna
  • Masło – 1,5 łyżki
  • Sok z cytryny / ocet – 1 łyżka
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Mąka (opcjonalnie) – 2 łyżki do zasmażki

Barszcz ukraiński: składniki bulionu

  • Woda – 2,5 l
  • Mięso indyka – ok. 300 g
  • Włoszczyzna poszatkowana – wedle gustu i uznania
  • Cebula – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – gałązka
  • Laur – 1 liść
  • Ziele angielskie – 3 liście
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Koperek – szczypta
  • Śmietana kwaśna gęsta – łyżka do każdej porcji

Barszcz ukraiński: potrzebne przybory

Do przygotowania barszczu ukraińskiego potrzebne nam będą dwa duże garnki (na bulion i zupę), łyżka, nóż, no i kuchenka.

Barszcz ukraiński: przygotowanie bulionu

Nieodłącznym składnikiem barszczu ukraińskiego jest bulion, np. drobiowy, często z indyka.

By przygotować bulion z indyka, najpierw opłucz mięso (dowolna kombinacja udek, skrzydełek, piersi i szyi). Włóż go do garnka z 2,5 l wody i zagotuj. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmij je wybierakiem, a potem przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso przez godzinę.

Po upływie godziny dodaj do bulionu przyprawy (sól, pieprz), warzywa (włoszczyzna, cebula natka pietruszki) i zioła (np. angielskie). Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejną godzinę.

Po upływie łącznie dwóch godzin gotowania bulion jest gotowy. Wystarczy go odcedzić i dodać do barszczu ukraińskiego. Obrane ze skóry i ugotowane w bulionie mięso indyka możemy wykorzystać w innych daniach (świetnie pasuje np. do krupniku).

Barszcz ukraiński: przygotowanie zupy

Do garnka wrzucamy najpierw łyżkę masła i dodajemy drobno posiekaną cebulkę, by się zeszkliła. Następnie ścieramy marchewkę, szatkujemy pietruszkę i seler, i wrzucamy warzywa do garnka z cebulką. Smażymy wszystko na maśle przez mniej więcej 3 minuty, od czasu do czasu mieszamy.

Następnie obieramy i kroimy buraki (powinny być ugotowane; możemy to zrobić jeszcze przed wrzuceniem do garnka cebulki). Pokrojone w kostkę buraki wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy.

W czasie, gdy zupa w garnku zbliża się powoli do wrzenia, szatkujemy kapustę i dodajemy do barszczu. Dorzucamy też białą fasolę z puszki (wraz z zalewą, nie cedzimy), przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Gdy zupa się zagotuje, nieco zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek, ale nie szczelnie – pokrywka musi być lekko uchylona – i tak gotujemy zupę przez ok. 20 minut, aż jarzyny zrobią się miękkie. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę pomidora. Dodajemy go po upływie 20 minut od zagotowania się zupy, a po kolejnych 5 minutach wlewamy jeszcze sok z cytryny.

Barszcz ukraiński jest już gotowy!

Barszcz ukraiński: podanie

Barszcz ukraiński podawać można na różne sposoby. Dobrze prezentuje się i wybornie smakuje z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany, można też posypać talerz koperkiem dla zdrowia i smaku. Często barszcz ukraiński serwuje się też z ugotowanymi ziemniaczkami.

Barszcz ukraiński: urozmaicenia

Barszcz ukraiński będzie miał ciekawszą konsystencję, jeśli dodamy do niego zasmażkę. Robi się ją, dodając 2 łyżki mąki do 2 łyżek masła roztopionego na patelni. Dolewamy nieco barszczu do powstałej masy, dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji, i wlewamy zasmażkę do gotującej się zupy.

Następny artykuł