Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach
Szarlotka jest jednym z częściej podawanych w polskich domach deserów. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję lubianego rarytasu. Wystarczy pokroić jabłka i zapiec je na smacznym spodzie z płatków owsianych. Receptura jest niezwykle prosta, a efekt przyjemnie zaskoczy. Spróbujecie?
Jeśli szarlotka z rabarbarem wydawała wam się nietypowym pomysłem, przepis Anny Lewandowskiej może wywołać jeszcze większy szok. Celebrytka przygotowuje klasyczny deser w zupełnie odmienny sposób. Bliżej mu do owsianki wyjętej z pieca. Jest jednak równie pyszny. Sprawdźcie koniecznie.
Przepis na nietypową szarlotkę Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
1 słodkie jabłko
-
2 jaja
-
200 g płatków owsianych
-
420 ml napoju kokosowego
-
szczypta proszku do pieczenia
-
20 g płynnego miodu
-
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. J abłko myjemy i kroimy je na cienkie plasterki. Napój kokosowy łączymy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, miodem, cynamonem i jajkami. Masę przenosimy do naczynia żaroodpornego.
Wyrównujemy powierzchnię, a następnie układamy plasterki owocu. Pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu posypane suszoną żurawiną i ulubionymi orzechami. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeżeli lubicie bakalie, możecie wzbogacić masę jabłkową o rodzynki. Deser będzie miał wtedy jeszcze bogatszą konsystencję.
-
Jeśli nie macie miodu, zastąpcie go syropem klonowym lub z agawy. Smak będzie równie pyszny.
Źródło zdjęcia: canva/ninafirsova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze
-
Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych
Źródło: kobieta.interia