Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach
canva/amberto4ka; Piotr Molecki/East News

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

17 maja 2022

Szarlotka jest jednym z częściej podawanych w polskich domach deserów. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję lubianego rarytasu. Wystarczy pokroić jabłka i zapiec je na smacznym spodzie z płatków owsianych. Receptura jest niezwykle prosta, a efekt przyjemnie zaskoczy. Spróbujecie?

Jeśli szarlotka z rabarbarem wydawała wam się nietypowym pomysłem, przepis Anny Lewandowskiej może wywołać jeszcze większy szok. Celebrytka przygotowuje klasyczny deser w zupełnie odmienny sposób. Bliżej mu do owsianki wyjętej z pieca. Jest jednak równie pyszny. Sprawdźcie koniecznie.

Przepis na nietypową szarlotkę Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko

  • 2 jaja

  • 200 g płatków owsianych

  • 420 ml napoju kokosowego

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 20 g płynnego miodu

  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. J abłko myjemy i kroimy je na cienkie plasterki. Napój kokosowy łączymy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, miodem, cynamonem i jajkami. Masę przenosimy do naczynia żaroodpornego.

Wyrównujemy powierzchnię, a następnie układamy plasterki owocu. Pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu posypane suszoną żurawiną i ulubionymi orzechami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie bakalie, możecie wzbogacić masę jabłkową o rodzynki. Deser będzie miał wtedy jeszcze bogatszą konsystencję.

  • Jeśli nie macie miodu, zastąpcie go syropem klonowym lub z agawy. Smak będzie równie pyszny.

Lekka szarlotka z dodatkiem płatków owsianych jest pyszna
Lekka szarlotka z dodatkiem płatków owsianych jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/ninafirsova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy