Smakosze.pl Produkty Zaskakujące doniesienia o cenach mięsa
canva/sergeyryzhov

Zaskakujące doniesienia o cenach mięsa

17 maja 2022

Mięso wciąż stanowi ważny element diety w wielu domach. Niestety jego ceny nadal rosną. W kwietniu znacznie podrożał drób, wieprzowina i wołowina. Według ekspertów jest to dopiero początek fali podwyżek, której szczytu spodziewać się możemy w miesiącach letnich.

Z mięsa przygotować można zarówno pyszne kotlety schabowe , jak i delikatne i puszyste mielone . Niebawem dania te mogę jednak okazać się zbyt drogie dla dużej części Polaków. Eksperci bowiem przewidują, że obecne ceny mięsa — choć rekordowo wysokie — stanowią dopiero początek podwyżek w tym segmencie.

Dlaczego mięso jest drogie?

W kwietniu odnotowano rekordowe wzrosty cen mięsa. Jedynie jagnięcina — która i tak w Polsce należy do mięs mało popularnych i drogich — nieco staniała. Przyczyną obserwowanej zmiany cen jest kryzys ekonomiczny.

Zdaniem ekspertów, na koszty drobiu znacznie wpłynęły problemy w transporcie m.in. wstrzymanie dostaw. Wieprzowina z kolei droższa jest ze względu na mniejszą niż dotychczas liczbę zwierząt rzeźnych w Europie Zachodniej.

Wiele osób chciałoby tłumaczyć podwyżki cen toczącą się na terenie Ukrainy wojną. Niestety, działania zbrojne będą w najbliższych miesiącach jedynie umacniały niekorzystne dla konsumentów trendy , które zapoczątkowała ogólnoświatowa sytuacja związana z pandemią COVID-19.

Mięso jest trzecią najszybciej drożejącą kategorią produktów

Ekonomiści spodziewają się utrzymania tempa wzrostu cen. Dotychczas mięso zajmowało trzecie miejsce w rankingu najszybciej drożejących towarów. Większą dynamiką niekorzystnych zmian charakteryzowały się jedynie tłuszcze oraz pieluchy dla dzieci i karmy dla zwierząt.

Nachodzące miesiące do lekkich należeć nie będą. Jak przewiduje dr Tomasz Kopyściański — ekonomista z Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu — szczyt wzrostów cen dopiero przed nami:

„W świetle obecnych czynników, szczyt wzrostów cen spodziewany jest na okres wakacyjny, kiedy w sklepach może być drożej rdr. o 25%, a nawet 30%.” - prognozował specjalista w rozmowie z dziennikarzami Portalu Spożywczego.

Pozostaje mieć nadzieję, że wzrost będzie możliwie bliski dolnej wartości prognozy i przygotować się na ewentualność rezygnacji z mięsnych rarytasów.

Mięso drożeje i schabowe niedługo będą luksusem
Mięso drożeje i schabowe niedługo będą luksusem

Źródło zdjęcia: canva/crystaltmc Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy