Zaskakujące słowa Roberta Makłowicza o polskiej kuchni
Polska kuchnia wydaje się nam bardzo oryginalna i jedyna w swoim rodzaju, jednak Robert Makłowicz rozwiał wszelkie wątpliwości. Na kolacji plenerowej "Ogień w kuchni: Baron i Makłowicz" prezenter powiedział, że nasza kuchnia jest zbieraniną potraw z innych kultur. Według niego najbardziej polską potrawą jest żur.
Robert Makłowicz jest uznawanym przez tysiące Polaków ekspertem, którego produkcje filmowe ogląda się z zapartym tchem - nie tylko z powodu pysznych potraw, lecz również wspaniałych widoków pokazywanych przez obiektyw kamery.
Kolacja "Ogień w kuchni: Baron i Makłowicz" zorganizowana została przez ludzi odpowiadających za festiwal Kultury Żydowskiej. Dlatego podawano na niej dania inspirowane kuchnią żydowską, jednak w żadnym wypadku niekoszerną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Robert Makłowicz uważa, że polska kuchnia jest zbieraniną potraw z innych kultur
Najbardziej popularna polska pozycja obiadowa, czyli kotlet schabowy, okazuje się wcale nie być polskim pomysłem. Wywodzi się on wszak bezpośrednio z wiedeńskiego wienersznycla.
- No bo czym jest kuchnia polska? Zbieraniną. Nasz kotlet schabowy jest wienersznyclem dla ubogich - robiony jest bowiem z wieprzowiny, nie cielęciny - tłumaczył na kolacji Robert Makłowicz.
Pierogi z całego świata
Praktycznie każdy kraj na świecie ma swój odpowiednik pierogów. W Azji często podawane są pierogi gotowane na parze, w Afryce z kolei najczęściej smaży się je na głębokim oleju. - Pierogi? Nie ma nacji na świecie, która nie robi pierogów! Nasze "ruskie" też zresztą nie są z Rosji tylko z Rusi, teraźniejszych terenów Ukrainy. Są to więc nie "nasze" pierogi, lecz wareniki - stwierdził Makłowicz.
Nie oszczędził nawet zupy pomidorowej
Niektórzy z pewnością jedzą zupę pomidorową przez całe życie i pamiętają, jak gotowała ją jeszcze ich babcia. Dlatego tak łatwo ulec złudzeniu, że zupa ta towarzyszy nam znacznie dłużej niż w rzeczywistości.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.
- Zupa pomidorowa? Była może, ale tylko w sezonie. Zagościła u nas za Gomułki, kiedy pojawił się koncentrat pomidorowy - mówił Makłowicz. Przed poznaniem koncentratu, mogliśmy gotować ją jedynie na świeżych pomidorach, które dawniej stanowiły bardzo sezonowy produkt.
Źródło: canva/richardschramm, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps