Smakosze.pl Przepisy Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską
canva/IKvyatkovskaya

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską

27 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli znudziły ci się już klasyczne kotlety mielone, czas je nieco urozmaicić. Dziś zapraszamy was na zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską. Są lekkie, delikatne i zdrowsze od tradycyjnych.

Kotlety mielone są prostym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Mięso mielone wystarczy bowiem wyrobić z jajkiem, bułką i przyprawami, usmażyć i gotowe. Dzięki temu, że mięso jest rozdrobnione, nie wymaga zbyt długiej obróbki kulinarnej. Łatwo też można je łączyć z przeróżnymi dodatkami.

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek kapusty pekińskiej

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem kapusty

Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na kilkanaście minut, by je wchłonęła i napęczniała. Dodaj do mięsa razem z mlekiem.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, Przestudź, dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dokładnie wyrób masę.

Kapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj, usuwając grubsze kawałki. Dodaj do mięsnej masy razem z solą i pieprzem, ponownie wyrób.

Na patelni rozgrzej olej. Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony.

Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na odmienienie kotletów mielonych. Zobaczcie, jak przygotować kotlety mielone z dodatkiem boczku , a także jak zrobić kotlety mielone z piekarnika .

danie obiadowe
danie obiadowe

Źródło zdjęcia: canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy