Smakosze.pl

canva/KatarzynaBialasiewicz

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Klopsy z mięsa mielonego są jedną z pyszniejszych obiadowych opcji, na które często się decydujemy. Podane z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami, skradną serce niejednego smakosza. Podpowiadamy co do nich dodać, by wyszły jeszcze bardziej soczyste.

Istnieje kilka sposobów, aby mięso wyszło soczyste. Możemy zrezygnować ze smażenia i przygotować je w piecu pod przykryciem, udusić w aromatycznym bulionie lub dodać do niego boczku. Receptura, którą wam proponujemy, wykorzystuje ostatni patent.

Przepis na wyjątkowo soczyste mielone z dodatkiem boczku

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 350 g wędzonego boczku

  • 1 jajo

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy naszą cebulkę. Odstawiamy ją na bok do wystudzenia.

Mięso mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy zmiażdżony czosnek i 2 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy na około pół godziny, aby smaki się połączyły.

Po tym czasie masę jeszcze raz mieszamy, a następnie formujemy z niej klopsy. Panierujemy je, obtaczając w rozbełtanym jajku i bułce. Smażymy na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką lub gotowanymi warzywami np. z buraczkami zasmażanymi czy z surówką z pora . Klopsy możecie też zaserwować z sosem pomidorowym w towarzystwie makaronu spaghetti lub tagliatelle. Posypcie je wtedy serem i świeżą bazylią, a efekt was zachwyci.

Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Kuvona

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku  tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czarygary

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]