Smakosze.pl
Klopsy z ziemniakami i buraczkami

canva/KatarzynaBialasiewicz

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku

2 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Klopsy z mięsa mielonego są jedną z pyszniejszych obiadowych opcji, na które często się decydujemy. Podane z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami, skradną serce niejednego smakosza. Podpowiadamy co do nich dodać, by wyszły jeszcze bardziej soczyste.

Istnieje kilka sposobów, aby mięso wyszło soczyste. Możemy zrezygnować ze smażenia i przygotować je w piecu pod przykryciem, udusić w aromatycznym bulionie lub dodać do niego boczku. Receptura, którą wam proponujemy, wykorzystuje ostatni patent.

Naleśniki z kaszy gryczanej

Prosty przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowo soczyste mielone z dodatkiem boczku

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 350 g wędzonego boczku

  • 1 jajo

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy naszą cebulkę. Odstawiamy ją na bok do wystudzenia.

Mięso mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy zmiażdżony czosnek i 2 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy na około pół godziny, aby smaki się połączyły.

Po tym czasie masę jeszcze raz mieszamy, a następnie formujemy z niej klopsy. Panierujemy je, obtaczając w rozbełtanym jajku i bułce. Smażymy na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką lub gotowanymi warzywami np. z buraczkami zasmażanymi czy z surówką z pora. Klopsy możecie też zaserwować z sosem pomidorowym w towarzystwie makaronu spaghetti lub tagliatelle. Posypcie je wtedy serem i świeżą bazylią, a efekt was zachwyci.

Klopsy w sosie pomidorowym

Klopsy w sosie pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Kuvona

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czarygary

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >