Obłędne kotlety mielone z piekarnika od Jakuba Kuronia
Jesteśmy przyzwyczajeni, że kotlety mielone smaży się na patelni - jak się okazuje, można zrbić je inaczej. Dobrym pomysłem jest upieczenie ich w piekarniku. Z poniższym przepisem od Jakuba Kuronia kotlety wyjdą idealnie soczyste.
Kotlety mielone nie są wymagającym daniem, dlatego każdy może się za nie zabrać bez żadnych kłopotów. Wystarczy kupić dobre jakościowo składniki, a kotlety będą obłędne.
Zamiast korzystania z patelni i oleju, co generuje dodatkowe kalorie, warto upiec mięsne kotlety w piekarniku. Jeśli chcesz się odchudzić bądź preferujesz potrawy bardziej odżywcze, piekarnik jest najlepszym wyborem.
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Składniki:
1 kg mielonej wieprzowiny
2 jajka
2 bułki
2 ząbki czosnku
odrobina imbiru
2 łyżeczki musztardy
5 łyżek natki pietruszki
4 łyżki siekanej dymki
sól
pieprz
Zacznij od rozgrzanie piekarnika do temperatury 230 stopni Celsjusza. W misce umieść mięso, jajka, bułki namoczone w mleku i odciśnięte, przeciśnięte ząbki czosnku, tarty imbir, musztardę, natkę pietruszki, dymkę, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Na blaszce do pieczenia rozłóż pergamin. Z masy mięsnej uformuj sporej wielkości kotlety.
Ułóż kotlety na pergaminie i wsuń blachę do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Podawaj z mizerią i ziemniakami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety z kapusty. Ten tekst zdradza przepis na soczystego klopsa.
Źródło: Canva /senatorek, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl