Smakosze.pl Przepisy Zaskakujący chlebek cukiniowy od Karola Okrasy. Takiego nie kupisz w piekarniach
canva/Vadim Agapov; TRICOLORS/East News

Zaskakujący chlebek cukiniowy od Karola Okrasy. Takiego nie kupisz w piekarniach

21 kwietnia 2022

Chleb jest podstawą dobrych kanapek. Karol Okrasa proponuje niezwykły cukiniowy specjał wzbogacony o suszone pomidory i bazylię. Przygotujecie go bez większych problemów, a smak was zachwyci. Pieczywo wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Koniecznie spróbujecie.

Domowy chleb często bywa lepszy niż ten zakupiony w ulubionej piekarni. Po prostych recepturach na chleb maślankowy i przyrządzany w garnku proponujemy wam doskonały sposób Karola Okrasy na pieczywo z dodatkiem cukinii . Nadaje ona wypiekowi przyjemnej lekkości i sprawia, że sięganie po kanapki staje się przyjemnością. Sprawdźcie już dziś.

Przepis na cukiniowy chleb według Karola Okrasy

Składniki na zaczyn:

  • 60 g świeżych drożdży

  • pół łyżki cukru

Suche składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g otrębów pszennych

  • 1 łyżeczka soli

Mokre składniki:

  • 180 ml ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwa z oliwek

  • 2 łyżki soku z cukinii

Dodatki:

  • 4 małe cukinie

  • 1 łyżka bazylii

  • 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy

  • olej rzepakowy do natłuszczenia formy

  • mąka pszenna do obsypania keksówki

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, ścieramy ją na tarce o większych oczkach i solimy. Odstawiamy ją na kilkanaście minut, po czym odsączamy ją z nadmiaru płynu, zachowując go. Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem na płynną masę.

Suche składniki umieszczamy w dużej misce. Dokładnie je mieszamy, a następnie wlewamy wodę i dodajemy drożdże z cukrem. C iasto wyrabiamy przy użyciu miksera, dodając nieco soku z cukinii. Wlewamy także większą część oliwy. Na oprószonej mąką stolnicy lub desce formujemy ciasto w kulkę.

Dodajemy jeszcze trochę oliwy i kontynuujemy wyrabianie, tym razem ręcznie. Masę wkładamy do miski i przykrywamy ją. Odstawiamy je na 25-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Ciasto łączymy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, odsączoną cukinią oraz bazylią. Przenosimy je do posmarowanej olejem i obsypanej mąką keksówki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut, a następnie pieczemy przez 20 minut w temperaturze.

Zmniejszamy nastawę piekarnika do 180°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 25 minut. Chleb studzimy, wyjmujemy go z formy i podajemy. Smacznego.

Pyszny wilgotny chlebek z cukinią
Pyszny wilgotny chlebek z cukinią

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy