Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślankowy chleb z garnka według przepisu Ewy Wachowicz

Maślankowy chleb z garnka według przepisu Ewy Wachowicz

Chleb z garnka Ewy Wachowicz
canva/Wild_Drago; Pawel Wodzynski/East News

Nie ma nic lepszego niż chrupiący i świeży chleb pełnoziarnisty. Ewa Wachowicz wypieka go, używając maślanki, dzięki czemu staje się niezwykle delikatny. Dodatek chrupiących ziaren dopełni całości. Skusicie się?

Wypieki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Z pewnością próbowaliście już wyjątkowej szarlotki gwiazdy i jej wybitnego sernika ze śliwkami. Tym razem proponujemy wam wykonanie pysznego chleba z dodatkiem delikatnej mlecznej maślanki. Jego przyjemna struktura was zachwyci.

Przepis na pyszny chleb Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g maślanki

  • 30 g świeżych drożdży

  • pół łyżeczki cukru

  • 600 g mąki orkiszowej jasnej

  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • olej ryżowy do natłuszczenia garnka

  • 100 ml letniej wody

  • 2 łyżeczki soli

  • ziarna: sezam jasny i czarny, czarnuszka, siemię lniane

Przygotowanie:

Maślankę lekko podgrzewamy. Przelewamy ją do miski. Dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 do 15 minut, by nieco podrosło.

Po upływie kwadransa wsypujemy przesiane przez sito mąki. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Masę solimy i wsypujemy do niej ziarna. Dodajemy je wedle uznania. Całość mieszamy, wyrabiamy i pozostawiamy na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Żeliwny garnek rozgrzewamy w piecu. Stolnicę lub czysty blat posypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto i formujemy okrągły bochenek. Jego wierzch smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką.

Chleb przekładamy do posmarowanego olejem ryżowym garnka. Naczynie przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze przez pół godziny.

Biały i czarny sezam w moździerzu
Biały i czarny sezam to doskonałe dodatki do delikatnego chleba z maślanką

Źródło zdjęcia: canva/gsamurai2931

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram