Maślankowy chleb z garnka według przepisu Ewy Wachowicz
Nie ma nic lepszego niż chrupiący i świeży chleb pełnoziarnisty. Ewa Wachowicz wypieka go, używając maślanki, dzięki czemu staje się niezwykle delikatny. Dodatek chrupiących ziaren dopełni całości. Skusicie się?
Wypieki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Z pewnością próbowaliście już wyjątkowej szarlotki gwiazdy i jej wybitnego sernika ze śliwkami. Tym razem proponujemy wam wykonanie pysznego chleba z dodatkiem delikatnej mlecznej maślanki. Jego przyjemna struktura was zachwyci.
Przepis na pyszny chleb Ewy Wachowicz
Składniki:
500 g maślanki
30 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
600 g mąki orkiszowej jasnej
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki oleju z pestek winogron
olej ryżowy do natłuszczenia garnka
100 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
ziarna: sezam jasny i czarny, czarnuszka, siemię lniane
Przygotowanie:
Maślankę lekko podgrzewamy. Przelewamy ją do miski. Dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 do 15 minut, by nieco podrosło.
Po upływie kwadransa wsypujemy przesiane przez sito mąki. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Masę solimy i wsypujemy do niej ziarna. Dodajemy je wedle uznania. Całość mieszamy, wyrabiamy i pozostawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Żeliwny garnek rozgrzewamy w piecu. Stolnicę lub czysty blat posypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto i formujemy okrągły bochenek. Jego wierzch smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką.
Chleb przekładamy do posmarowanego olejem ryżowym garnka. Naczynie przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze przez pół godziny.
Źródło zdjęcia: canva/gsamurai2931
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz