Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.04.2022 14:12

Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad

Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad
canva/ YelenaYemchuk

Wątróbka drobiowa z dodatkiem rabarbaru to pomysł na niezwykły, wiosenny obiad dla całej rodziny. Soczyste, aromatyczne mięso podane z sosem rabarbarowym i konfiturą wiśniową to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zachwycającą wątróbkę z dodatkiem rabarbaru.

Wątróbka drobiowa to jedno z tych mięs, które rewelacyjnie łączą się z owocami i słodkimi dodatkami. Wątróbka świetnie smakuje z jabłkiem, gruszką, malinami, śliwkami i rabarbarem. Kwaśny sos rabarbarowy z dodatkiem imbiru fenomenalnie łączy się z lekko gorzkawym mięsem i jest jednym z najsmaczniejszych sposobów podania.

Połączenie rabarbaru i wątróbki może zaskakiwać, jednak smakuje wyśmienicie. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do końca maja, warto więc wykorzystać go w pełni i przygotować wiele prostych, ale i pysznych dań.

Z rabarbaru ugotujesz kompot, a także upieczesz wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.

Wątróbka z dodatkiem rabarbaru

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • mąka do obtoczenia mięsa

  • sól, pieprz

  • 10 łodyg rabarbaru

  • łyżeczka zmielonego imbiru

  • cukier do smaku

  • 6 łyżek konfitury wiśniowej

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić wątróbkę z dodatkiem rabarbaru?

Łodygi rabarbaru obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je do rondla, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Gdy rabarbar będzie już miękki, dodaj imbir i cukier do smaku.

Wątróbkę umyj, oczyść i dokładnie osusz, następnie oprósz pieprzem i obtocz w mące pszennej. Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez około 8 minut, pod koniec smażenia oprósz wątróbkę solą, następnie podaj z ciepłym sosem rabarbarowym i konfiturą wiśniową, smacznego.

Łodygi rabarbaru

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pocztowkizkuchni.blogspot.com

Tagi: Danie Kurczak