Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku
Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?
Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.
Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.
Największy błąd podczas przygotowywania flaków
Nigdy nie sól wody podczas gotowania flaków. Mięso doprawiamy solą dopiero po około 2 godzinach gotowania na wolnym ogniu, wtedy zawsze wyjdą miękkie i pyszne.
Sól zamyka pory w mięsie, przez co flaki będą twarde nawet po długim gotowaniu, a sam wywar, mimo iż przygotowany z dużej ilości mięsa i warzyw, nie będzie miał smaku.
Przepis na idealnie miękkie flaki
Składniki:
500 g oczyszczonych flaków wołowych
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
duża cebula
kawałek selera
4 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
natka pietruszki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
papryka słodka mielona
suszony majeranek
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?
Oczyszczone flaki przekrój na mniejsze kawałki, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie włóż do garnka, wlej wodę i gotuj, aż zacznie wrzeć. Flaki odcedź, ponownie przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny.
Ponownie wylej wodę, przepłucz flaki, przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i gotuj około dwóch godzin, do miękkości. W tym czasie pokrój drobno cebulę, zetrzyj na tarce marchew, korzeń pietruszki, seler.
Przeciśnij przez praskę czosnek, zetrzyj na tarce imbir. Na oleju zeszklij cebulkę, następnie dodaj starte warzywa, czosnek, imbir i smaż przez kilka minut, aż całość zacznie pięknie pachnieć.
Pod koniec gotowania flaków, dodaj do nich przygotowane warzywa i gotuj kolejne 15-20 minut. Zupę dopraw do smaku papryką czerwoną, solą, majerankiem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/hsagencia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać w kuchni szczaw? Warto pamiętać o 1 zasadzie
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia Źródło: kulinarnapolska.org