Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.04.2022 11:28

Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/ Darius Dzinnik

Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?

Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.

Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.

Największy błąd podczas przygotowywania flaków

Nigdy nie sól wody podczas gotowania flaków. Mięso doprawiamy solą dopiero po około 2 godzinach gotowania na wolnym ogniu, wtedy zawsze wyjdą miękkie i pyszne.

Sól zamyka pory w mięsie, przez co flaki będą twarde nawet po długim gotowaniu, a sam wywar, mimo iż przygotowany z dużej ilości mięsa i warzyw, nie będzie miał smaku.

Przepis na idealnie miękkie flaki

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych flaków wołowych

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • duża cebula

  • kawałek selera

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 cm korzenia imbiru

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • papryka słodka mielona

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz

  • olej roślinny do smażenia

Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?

Oczyszczone flaki przekrój na mniejsze kawałki, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie włóż do garnka, wlej wodę i gotuj, aż zacznie wrzeć. Flaki odcedź, ponownie przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny.

Ponownie wylej wodę, przepłucz flaki, przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i gotuj około dwóch godzin, do miękkości. W tym czasie pokrój drobno cebulę, zetrzyj na tarce marchew, korzeń pietruszki, seler.

Przeciśnij przez praskę czosnek, zetrzyj na tarce imbir. Na oleju zeszklij cebulkę, następnie dodaj starte warzywa, czosnek, imbir i smaż przez kilka minut, aż całość zacznie pięknie pachnieć.

Pod koniec gotowania flaków, dodaj do nich przygotowane warzywa i gotuj kolejne 15-20 minut. Zupę dopraw do smaku papryką czerwoną, solą, majerankiem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Suszony majeranek

Źródło zdjęcia: canva/hsagencia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: