Smakosze.pl Przepisy Zaskakujący przepis na kawę po królewsku. W środku przysmak rodem z PRL-u
canva/YuhtNguyen

Zaskakujący przepis na kawę po królewsku. W środku przysmak rodem z PRL-u

1 sierpnia 2022

Kawa dla wielu z nas jest stałym elementem poranka. Małą czarną warto od czasu do czasu urozmaicić. Tym razem proponujemy dodanie do niej kogla-mogla. Jajeczny deser z dawnych czasów sprawi, że napar będzie się pięknie prezentował, a jego słodycz przełamie kawową goryczkę. Spróbujecie?

Sposobów podania kawy jest wiele. Dodatki potrafią zupełnie zmienić jej charakter. Czarny napar z puszystą jajeczną pianką o słodko-ostrym smaku z pewnością skusi niejednego amatora niestandardowych wersji klasycznego, porannego napoju.

Po ten smakołyk polecamy sięgnąć po południu. Kawa po królewsku est niczym deser — zawiera cukier i jajka, więc raczenie się nią o poranku może nie przynieść oczekiwanego pobudzającego efektu.

Przepis na smakowitą kawę po królewsku

Składniki na 2 porcje napoju:

  • 2 filiżanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy

  • 4 żółtka dużych jaj

  • 4 łyżki cukru

  • odrobina ekstraktu z wanilii

  • papryka chilli w proszku

Jak przygotować kawę po królewsku? Jeden dodatek was zaskoczy

Żółtka umieszczamy w większym naczyniu i miksujemy je wraz z cukrem do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. Na koniec łączymy ją z ekstraktem z wanilii i szczyptą chilli.

Gorący napar przygotowany dowolną metodą — w ekspresie, w kawiarce czy na filtrze — przelewamy do szklanek lub kubków. Na wierzchu umieszczamy słodką masę jajeczną. Oprószamy kolejna szczypta ostrej przyprawy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na podanie kawy. Szczególnie polecamy zaserwowanie jej z kardamonem lub ze szczyptą soli . W obu przypadkach smak naparu nabierze przyjemnego aromatu i wyrazistości.

Kawa po królewsku zachwyca smakiem
canva/Matthew Venker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy