Zaskakujący przepis na kawę po królewsku. W środku przysmak rodem z PRL-u
Kawa dla wielu z nas jest stałym elementem poranka. Małą czarną warto od czasu do czasu urozmaicić. Tym razem proponujemy dodanie do niej kogla-mogla. Jajeczny deser z dawnych czasów sprawi, że napar będzie się pięknie prezentował, a jego słodycz przełamie kawową goryczkę. Spróbujecie?
Sposobów podania kawy jest wiele. Dodatki potrafią zupełnie zmienić jej charakter. Czarny napar z puszystą jajeczną pianką o słodko-ostrym smaku z pewnością skusi niejednego amatora niestandardowych wersji klasycznego, porannego napoju.
Po ten smakołyk polecamy sięgnąć po południu. Kawa po królewsku est niczym deser — zawiera cukier i jajka, więc raczenie się nią o poranku może nie przynieść oczekiwanego pobudzającego efektu.
Przepis na smakowitą kawę po królewsku
Składniki na 2 porcje napoju:
-
2 filiżanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy
-
4 żółtka dużych jaj
-
4 łyżki cukru
-
odrobina ekstraktu z wanilii
-
papryka chilli w proszku
Jak przygotować kawę po królewsku? Jeden dodatek was zaskoczy
Żółtka umieszczamy w większym naczyniu i miksujemy je wraz z cukrem do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. Na koniec łączymy ją z ekstraktem z wanilii i szczyptą chilli.
Gorący napar przygotowany dowolną metodą — w ekspresie, w kawiarce czy na filtrze — przelewamy do szklanek lub kubków. Na wierzchu umieszczamy słodką masę jajeczną. Oprószamy kolejna szczypta ostrej przyprawy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na podanie kawy. Szczególnie polecamy zaserwowanie jej z kardamonem lub ze szczyptą soli . W obu przypadkach smak naparu nabierze przyjemnego aromatu i wyrazistości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
-
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
-
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach