Zaskakujący przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler
Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych 12 potraw, które goszczą na wigilijnym stole. Wielu z nas nie przepada za tym specjałem. Z przepisu Magdy Gessler — bez wędzonych śliwek — wyjdzie wam doskonały. Koniecznie dajcie mu drugą szansę.
Suszone owoce są bardzo pożywne. Zawierają sporo błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Warto z nich więc sporządzić smaczny i goszczący od lat na wielu polskich stołach napój. Dodatek przypraw korzennych wspaniale podkreśli słodycz owoców.
Przepis na pyszny kompot z suszu Magdy Gessler
Składniki:
-
po 100 g suszonych jabłek, śliwek i gruszek
-
2 łyżki miodu
-
5 goździków
-
1 pomarańcza
-
1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Suszone owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy miód, goździki i laskę cynamonu.
Całość podgrzewamy przez kolejne 15 minut. W międzyczasie myjemy pomarańczę i kroimy ją na plastry. Wrzucamy je do kompotu , a następnie przelewamy go do dzbanka.
Gdy napój będzie letni, wstawiamy go do lodówki. Przed podaniem możemy dosłodzić , jeśli uznamy, że jest mało słodki.
Słodkie specjały Magdy Gessler również sprawdzą się na świątecznym stole. Skuście się na klasyczny makowiec czy ciasto z owocami , a goście prędko poproszą o dokładkę.
Źródło zdjęcia: canva/ratmaner
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy