Zawiera witaminy z grupy B, a wielu omija ją szerokim łukiem. Koniecznie włącz to mięso do jadłospisu
Nie trzeba wydawać majątku, żeby jeść zdrowo. Niektóre relatywnie tanie produkty stanowią prawdziwe bogactwo wartościowych składników odżywczych. Najlepszym przykładem takiego produktu jest dobrze znana wątróbka drobiowa. Warto włączyć ją na stałe do swojego menu.
Wątróbka to doskonałe źródło wielu witamin
Każdy z nas choć raz w życiu kosztował wątróbki drobiowej. Najczęściej miało to miejsce we wczesnym dzieciństwie. Z tego względu wiele osób nie wspomina smaku potrawy zbyt dobrze. Warto jednak przełamać się i dać jej jeszcze jedną szansę w dorosłym życiu.
Spożywanie wątróbki ma dla nas wiele korzyści. Ponadto z łatwością można przyrządzić ją w smakowity sposób. Koniecznie dowiedzcie się z jakich względów warto częściej serwować wątróbkę na swoich stołach. Zapraszamy do lektury.
Jakie wartości ma w sobie wątróbka?
Wątróbka, nie tylko drobiowa, ale też wieprzowa, jest wartościowym i niedrogim produktem . Zawiera w sobie duże ilości żelaza oraz witamin z grupy B . Ponadto jest dobrym źródłem białka , porównywalnym ze znacznie droższym mięsem drobiowym . Odpowiednio przyrządzona wątróbka może zmienić się w przepyszne danie .
W wątróbce znajdziemy witaminy B12, B3, B2 oraz kwas foliowy, czyli witaminę B9 . Mają one ważne zadania w procesach krwiotwórczych, regulują pracę mózgu, wzmacniają odporność oraz dbają o nasz wzrok . Poza witaminami z grupy B znajdziemy w wątróbce również nie mniej cenne witaminy A, D oraz K . Taki zestaw wpływa dobroczynnie w zasadzie na cały nas organizm.
Wątróbka zawiera w sobie więcej żelaza, niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa . Z tego względu jest niezwykle wartościowa. Żelazo bowiem jest ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie, a jego niedobory prowadzą do anemii . Warto zatem raz na jakiś czas skusić się na podroby na swoim talerzu.
Przez lata pokutowało przeświadczenie, że nadmiar wątróbki może zaszkodzić . Wzięło się ono z filtracyjnych właściwości wątroby, która oczyszcza organizm z pozostałości metalu ciężkich oraz innych szkodliwych substancji . Organ ten jednak nie magazynuje niekorzystnych składników, a wydala je z siebie . Jest wobec tego całkowicie bezpieczny do spożycia.
Jak sprawić, by wątróbka cieszyła nie tylko właściwościami, ale też wybornym smakiem?
Smak wątróbki nie każdemu od razu pasuje . Ma ona bowiem charakterystyczną, nieco gorzkawą nutę . Nic dziwnego, że przez podawanie jej w dzieciństwie wiele osób zniechęciło się do tego wartościowego produktu . Gorąco zachęcamy, aby dać jej jeszcze jedną szansę .
Przyrządzenie wątróbki tak, aby była smaczna wymaga nieco wprawy . Jeśli się ją przesmaży, staje się twarda i gumowata . Należy zatem umiejętnie poddawać ją obróbce termicznej i nie przesadzić z jej czasem . Samą wątróbkę przed smażeniem warto namoczyć w mleku, aby zniwelować jej gorzkawy posmak .
Wątróbka doskonale komponuje się ze słodką, zrumienioną cebulką . W takiej właśnie formie spotykana jest na stole najczęściej . Równie wyśmienicie komponuje się to mięso również z dodatkiem jabłka lub nawet gruszki . Słodki smak owoców wyjątkowo do niego pasuje.
Jeśli zależy nam na poznaniu innego oblicza wątróbki warto przygotować z niej pasztet lub pastę . Cechują się one delikatnym zrównoważonym smakiem. Z dodatkiem grzybów leśnych lub żurawiny stają się prawdziwym przysmakiem . Który z wymienionych sposobów wydaje się Wam najbardziej kuszący ? Znany kucharz pokazał jak smażyć wątróbkę, by nie pryskała dookoła . Koniecznie przekonaj się, jak to zioło podkręca smak duszonych podrobów .