Smakosze.pl

Canva /alicjane

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

27 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Dziś na tapet bierzemy kopytka. Nie zaprezentujemy ich jednak w klasycznej, dobrze znanej wersji. Nasze ciasto na te uwielbiane kluseczki wzbogacamy dodatkiem kaszy jaglanej. Dzięki temu danie będzie o wiele pożywniejsze i zdrowsze. 

Kopytka z kasza jaglaną to prawdziwy hit

Kopytka z dodatkiem kaszy jaglanej smakują łudząco podobnie do klasycznych. Dzięki niezwykłemu dodatkowi są jednak pełne wartościowych składników odżywczych. Nikt nawet nie zorientuje się, że na jego talerzu gości zmodyfikowany przysmak. Smak takich jaglanych kopytek podpasuje wszystkim, nawet dzieciom.

Kopytka z dodatkiem kaszy są doskonałą bazą posiłku. Możesz podać je z sosem wytrawnym lub zaserwować na słodko, posypane cukrem. Będą także doskonałą alternatywą dla gotowanych ziemniaków do dań mięsnych. Wypróbuj ten przepis, a z chęcią będziesz do niego powracać.

restauracja Magdy Gessler

U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne jaglane kopytka

Składniki:
  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

Jak zrobić zachwycające kopytka z dodatkiem kaszy jaglanej?

Ugotuj kaszę jaglaną do kopytek. W tym celu przesyp ją do garnka i zalej 1 szklanką wody. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstaw ją do ostudzenia.

Ziemniaki na kopytka obierz, ugotuj do miękkości i ostudź. Zmiel je lub przepuść przez praskę razem z kaszą jaglaną. Do składników dodaj jajko oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj, dosyp przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Masę na kopytka podziel na części, uformuj z nich wałeczki na podsypanym mąką blacie. Lekko spłaszcz dłonią, odkrawaj z nich pod skosem niewielkie kluseczki. Czynność powtarzaj, aż cała porcja ciasta zostanie podzielona.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kopytka wrzucaj partiami do wrzątku i czekaj, aż wypłyną. Następnie poczekaj jeszcze 3 minuty i wyławiaj kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj je na ciepło, najlepiej od razu po ugotowaniu. Przyrządzenie kaszy na sypko jest banalnie prostym zadaniem . Najlepszą okrasę do kopytek znajdziesz w tym przepisie .

kasza jaglana.png
Canva / iuliia_n
bułka do kotletów

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej

CZYTAJ DALEJ
paragon za gofry

Za deser nad morzem zapłacił jak za obiad. Ceny coraz bardziej szokują

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >