Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.05.2023 12:18

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

krojenie kopytek
Canva /alicjane

Dziś na tapet bierzemy kopytka. Nie zaprezentujemy ich jednak w klasycznej, dobrze znanej wersji. Nasze ciasto na te uwielbiane kluseczki wzbogacamy dodatkiem kaszy jaglanej. Dzięki temu danie będzie o wiele pożywniejsze i zdrowsze. 

Kopytka z kasza jaglaną to prawdziwy hit

Kopytka z dodatkiem kaszy jaglanej smakują łudząco podobnie do klasycznych. Dzięki niezwykłemu dodatkowi są jednak pełne wartościowych składników odżywczych. Nikt nawet nie zorientuje się, że na jego talerzu gości zmodyfikowany przysmak. Smak takich jaglanych kopytek podpasuje wszystkim, nawet dzieciom.

Kopytka z dodatkiem kaszy są doskonałą bazą posiłku. Możesz podać je z sosem wytrawnym lub zaserwować na słodko, posypane cukrem. Będą także doskonałą alternatywą dla gotowanych ziemniaków do dań mięsnych. Wypróbuj ten przepis, a z chęcią będziesz do niego powracać.

U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?

Przepis na pyszne jaglane kopytka

Składniki:

  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

Jak zrobić zachwycające kopytka z dodatkiem kaszy jaglanej?

Ugotuj kaszę jaglaną do kopytek. W tym celu przesyp ją do garnka i zalej 1 szklanką wody. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstaw ją do ostudzenia.

Ziemniaki na kopytka obierz, ugotuj do miękkości i ostudź. Zmiel je lub przepuść przez praskę razem z kaszą jaglaną. Do składników dodaj jajko oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj, dosyp przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Masę na kopytka podziel na części, uformuj z nich wałeczki na podsypanym mąką blacie. Lekko spłaszcz dłonią, odkrawaj z nich pod skosem niewielkie kluseczki. Czynność powtarzaj, aż cała porcja ciasta zostanie podzielona.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kopytka wrzucaj partiami do wrzątku i czekaj, aż wypłyną. Następnie poczekaj jeszcze 3 minuty i wyławiaj kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj je na ciepło, najlepiej od razu po ugotowaniu. Przyrządzenie kaszy na sypko jest banalnie prostym zadaniem. Najlepszą okrasę do kopytek znajdziesz w tym przepisie.

kasza jaglana.png
Canva / iuliia_n