Wsyp łyżeczkę do wątróbki z patelni. Kubki smakowe oszaleją ze szczęścia
Wątróbka z patelni potrafi smakować obłędnie. Zwłaszcza jeśli poddusimy ją z cebulą i jabłkiem i wsypiemy odrobinę oregano. Aromat tego zioła doskonale harmonizuje z całą potrawą i sprawia, że danie nabiera lekkości. Staje się też lżejsze dla żołądka, bo przyprawa poprawia trawienie.
Te dodatki są najlepsze do wątróbki
Niektórzy nie wezmą wątróbki do ust, ale ma ona szerokie grono wielbicieli. Zwłaszcza wątróbka drobiowa, która jest stosunkowo tania i łatwa do przygotowania.
Przygotowując wątróbkę z patelni warto do niej dodać cebulę, która po podduszeniu nabiera przyjemnego, słodkawego smaku. Dobrze wzmocnić go dodatkiem jabłka.
Tak przygotowaną potrawę zwykle doprawia się solą i pieprzem, ale naprawdę warto też sięgnąć po aromatyczne zioła. Doskonale sprawdzi się oregano, jednak jeśli dla kogoś jego aromat jest zbyt mocny, można je zastąpić majerankiem.
Jak przygotować aromatyczną wątróbkę?
Składniki:
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki
- 2 duże cebule
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wątróbka będzie smaczna, jak nigdy!
Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą obtocz w mące i kładź na średnio rozgrzanej patelni. Gdy wątróbka nieco się osuszy, podlej ją 2-3 łyżkami oleju i obsmaż z każdej strony.
Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki, dodaj do wątróbki. Smaż całość na średnim ogniu, aż cebula lekko się zrumieni. Wtedy dodaj cząstki jabłka i oprósz całość oregano i pieprzem.
Jabłka chwilę podsmaż, a potem przykryj patelnię i duś całość na niedużym ogniu ok. 10 minut. Przed podaniem wątróbkę dopraw odrobiną soli.
Poznaj też trik Strzelczyka na strzelającą wątróbkę, a także przepis na szybką pastę z wątróbki.