Zawijam boczek w papier do pieczenia i tnę na mniejsze kawałki. Żałuję, że nie znałem tego wcześniej
Boczek to przysmak, który uwielbia każdy z nas. Niestety ten w plastrach jest podatny na sklejanie, a do tego szybko się psuje. Poznaj lepszą metodą przechowywania tego produktu, a na pewno wykorzystasz ją w swojej kuchni. Sposób jest po prostu genialny.
Boczek, czyli składnik wielu dań
Polacy kochają wędliny, a jedną z ulubionych jest boczek. Cenimy nie tylko jego smak, ale też to, że możemy podać go na wiele sposobów. Niejedną gospodyni wie, że zarówno podany na kanapkach, jak i w innych daniach smakuje każdemu. Niestety boczek w plastrach jest narażony na sklejanie się, a przez to wyjęcie z opakowania jednego plasterka w całości to nie lada wyczyn.
Istnieje jednak prosty sposób, dzięki któremu już nigdy plastry boczku nie skleją się ze sobą. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko sposób, ale tez dowiesz się, jak przedłużyć świeżość samej wędliny.
Jak przechowywać boczek?
Do przechowywania boczku metodą, która poznasz za chwile, potrzebujesz papier do pieczenia, nożyczki oraz boczek w plastrach . Kiedy przygotujesz wszystko, co niezbędne, na blacie rozłóż spory arkusz papieru do pieczenia. W odstępach ułóż na nim boczek w plastrach. Papier wraz z boczkiem zacznij zawijać w rulon od strony krótszych boków plastrów.
Następnie za pomocą nożyczek potnij rulon w miejscach, gdzie nie znajduje się boczek. Tak przygotowane rulony umieść w szczelnie zamykanym woreczku, a następnie umieść go w zamrażalniku. Kiedy tylko będziesz potrzebować boczek, wyciągnij go chwilę przed użyciem, aby zdążył się rozmrozić.
Czy boczek po zamrożeniu nie straci smaku?
Jeżeli zastanawiasz się, czy w ogóle można mrozić tego typu wędlinę, odpowiedź jest jedna - można. W dodatku przez taką metodę przechowywania można sporo zyskać. Jak wiadomo, mrożenie to jeden z lepszych sposobów na przedłużenie świeżości produktów spożywczych.
Nie inaczej, jest i w tym wypadku. Zamrożony boczek w plastrach może wytrzymać aż trzy miesiące. To znacznie dłużej niż na półce w lodówce. Zamrożona wędlina nie straci także smaku, więc śmiało mroź ją i ciesz się jej świeżością.
Sprawdź także