Ułóż pieczywo w naczyniu i posmaruj tą pastą. Lekka kolacja na ciepło smakuje jak marzenie
Lekka, ciepła kolacja na bazie chleba tostowego z mięsną wkładką. Taka zapiekanka jest szybka w przygotowaniu i doskonale sycąca. Nadaje się też do odgrzewania w mikrofalówce, dlatego nadmiar takiej kolacji można zabrać jako lunch do pracy. Brzmi pysznie? Koniecznie czytaj dalej.
Lekka kolacja
Nasze śniadania i kolacje składają się często z wędlin. Jeśli jednak chodzi o eliminację mięsa z naszej diety, to właśnie one powinny opuścić ją jako pierwsze. Zawierają bowiem wiele substancji konserwujących i soli, które szkodzą naszemu zdrowiu znacznie bardziej niż nasycone tłuszcze i białka zwierzęce.
W tym przepisie używamy więc piersi z kurczaka. Najlepiej postarać się kupić ją w wydaniu ekologicznym, by unikać nadmiaru antybiotyków używanych przy produkcji drobiu. W połączeniu z pieczywem i aromatycznymi dodatkami, mięso tworzy ciekawą zapiekankę, przypominającą grillowaną kanapkę.
Zużyte deski do krojenia będą jak nowe. Ten domowy sposób jest fenomelnalnyKolacja na ciepło
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Użyty tam jest chleb tostowy. Lepiej jednak sięgnąć po pieczywo z mniejszą ilością konserwantów. Przepis pozwala też wykorzystać dowolne czerstwe pieczywo – to w końcu grzanki. Potrzebujemy tyle pieczywa, by wyłożyć dwukrotnie powierzchnię używanej blachy.
Składniki
- Kromki pieczywa
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 200 g startej mozzarelli
- 150 g śmietany 22%
- 100 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, wybrane przyprawy
Zapiekanka z kurczakiem
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blachę wykładamy kromki pieczywa i wstawiamy na ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy, kiedy będą rumiane.
Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie pióra. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Smażymy cebulę, aż będzie szklista i miękka. Odkładamy do przestudzenia.
W misce mieszamy pozostałe składniki zapiekanki, poza mięsem. Mieszamy z jogurtem i śmietaną, tworząc jednolitą masę. Wysoką blaszkę wysmarowujemy olejem.
Na dnie blachy układamy warstwę pieczywa. Przykrywamy częścią masy śmietanowej i wyrównujemy. Następnie układamy warstwę cebuli.
Kurczaka przekrawamy z grubości na cieńsze plastry. Układamy je na cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i pokrywamy kolejną warstwą masy.
Na wierzch wylewam resztę masy serowej i wyrównujemy. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut.
Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii bez mąki i dżem z pigwy.