Smakosze.pl Przepisy Zawijam czekoladę w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Ten deser to jakaś magia
Fot. YouTube/Baking Day

Zawijam czekoladę w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Ten deser to jakaś magia

27 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na deser? Poznaj przepis na ten, który przyrządzisz z ciasta francuskiego. Przygotowanie jest banalne, a słodką przekąskę zrobisz, za nim się obejrzysz. Jej smak zachwyci każdego, a ty będziesz robiła go bardzo często.

Ciasto francuskie doskonałe na deser

O zaletach ciasta francuskiego nikogo nie trzeba przekonywać. Jego uniwersalność i szeroką gamę zastosowań docenia każdy kucharz. Z tego ciasta możesz przygotować słone przekąski, całe dania obiadowe, a nawet desery.

Jednym z najsmaczniejszych i najszybszych w przygotowaniu jest to, które przyrządzisz z przepisem umieszczonym w tym artykule. Wyjdzie z niego doskonałe ciasto. Wypróbuj sposób i spraw słodką niespodziankę swoim domownikom.

nacinanie.jpg
Fot. YouTube/Baking Day
Na Śląsku wrzucają do rosołu nietypowy składnik. Pół Polski łapie się za głowy

Ciasto francuskie to podstawa

Najważniejszym składnikiem deseru jest ciasto francuskie. Tylko dzięki niemu deser ma tak wspaniałą kompozycję. Niezbędne są również produkty, z których  przygotujesz farsz do słodkiego wypieku. O tym, co potrzebujesz, dowiesz się, kiedy sprawdzisz poniższą listę. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Baking Day , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • orzechy

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciasto francuskie. Na środku ułóż tabliczkę czekolady. Ciasto od strony dłuższych boków natnij w prostopadłe paski o szerokości 1 centymetra. Spójrz na zdjęcia powyżej, będziesz wiedziała, jak to zrobić.

Banana obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na tabliczce czekolady, obsyp orzechami, a następnie zawiń naprzemiennie paskami ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Deser krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na szybki obiad oraz dowiedz się, co dodać do rosołu, aby był smaczny .

gotowy deser.jpg
Fot. YouTube/Baking Day
Wachowicz dodaje dokładnie łyżkę na słoik. Małosolne smakują jak marzenie
Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy