Smakosze.pl Przepisy Zawijam szynkę, ser i zioła w ciasto francuskie. Ta kolacja to hit w moim domu
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Zawijam szynkę, ser i zioła w ciasto francuskie. Ta kolacja to hit w moim domu

29 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Masz już dość kanapek na kolację? Zrób danie z przepisu, a jego smak spowoduje, że rodzina będzie nim zachwycona. Kolacja na ciepło to zdecydowanie lepszy wybór. Smak zachwyci tak bardzo, że będziesz przyrządzać ją co kilka dni.

Kolacja lepsza niż zazwyczaj

Koalicja jest tak samo ważnym posiłkiem, jak śniadanie czy obiad. Dlatego nie warto go pomijać. Należy przy tym pamietać, aby posiłek był lekkostrawny, a przez tym syty. To zadanie trudne do spełnianie, ale jest możliwe. Wystarczy, że zapoznasz się z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu.

Przygotujesz z niego proste, lecz smaczne danie. Domownicy będą zachwyceni na tyle, że poproszą cię o dokładkę oraz o to, abyś robiła je znacznie części. Na szczęście przygotowanie zajmuje chwilę.

serek.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny

Ciasto francuskie i kilka składników

Do przygotowania kolacji nie potrzebujesz wielu produktów. Najważniejsze jest ciasto francuskie. Nie musisz robić go sama, wystarczy, że kupisz to gotowe w rolce. Jest tak samo dobre, a w dodatku przyspieszysz przygotowania. Oprócz niego potrzebne są pozostałe produkty. Wszystkie wraz z proporcjami poznasz, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 200 g sera w plastrach
  • 200 g szynki w plastrach
  • 5 jajek
  • 150 g serka śmietankowego
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka natki koperku

Kolacja z ciasta francuskiego - przepis

Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blacie. Jego wierzch posmaruj serkiem śmietankowym. Umyty szczypior i koperek drobno posiekaj. Rozsyp składniki po powierzchni. Ułóż na nich obok siebie plastry żółtego sera.

Przykryj go plastrami szynki. Cztery jajka ignoruj na twardo. Ułóż je na szynce i rozgnieć. Równomierne je rozłóż, a następnie zawiń ciasto ze składnikami w rulon .

Pokrój go na kawałki o grubości około 2 centymetrów i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Ich wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 35 minut. Gotowe danie podawaj na kolację, a rodzina będzie zachylona. Sprawdź

kolac ja.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Ścieram cukinię i wbijam jajka. To mój ulubiony letni obiad
Kupił obiad za 1500 zł i pokazał paragon. Sprawą zajęła się skarbówka: „To niezgodne z prawem”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy